keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Taustaa: Bamse elokuvan ulkopuolella

Kuva: Nordisk Film

Bamse-sarjakuva on ilmestynyt vuodesta 1973 asti. Aluksi sitä julkaistiin Suomessa nimellä Maailman vahvin Nalle, ja silloin Bamsenkin nimi oli Nalle. Sarjakuvia on saatavilla runsaasti monista kirjastoista. Ruotsin kielellä löytyy myös kuvakirjoja.

Erityisesti sarjakuvasta mutta myös elokuvasta paistaa vahvasti läpi yhdenvertaisuutta puolustava maailmankatsomus. Bamse ei ole vain vahvin vaan myös kiltein. Bamse puolustaa heikompia kiusaamista ja rasismia vastaan. Monet pahikset muuttuvat kilteiksi, kun heitä kohdellaan ystävällisesti. Liike-elämän toimet ja motiivit esitetään sarjakuvassa usein epäilyttävänä ja ne henkilöityvät johtaja Myyrään. Elokuvista tämä teema usein puuttuu.

Tieteellä ja tieteeseen perustuvalla, suvaitsevalla maailmankatsomuksella on Bamsessa tärkeä rooli. Lehdessä opetetaan mm. kulttuureista ja eläimistä. Elokuvassa Bamse ja tulivuorisaari korostuvat tieteenaloista biologia ja geologia. Halutessa voikin käydä etukäteen läpi näiden sanojen merkityksiä, kuten myös tulivuoriin liittyvää sanastoa kuten ‘magma’.

Bamsen omilta sivuilta löytyy värityskuvia ja muuta puuhaa. Ruotsinkielentaitoinen löytää sieltä myös mm. Bamse-aiheisia pelejä ja musiikkia sekä matematiikan tehtäviä. Kannattaa myös kirjoittaa Pinterestiin hakusanaksi ”bamse”.