keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Fantasiatarina animaation takana

Boksitrollit pohjautuu Alan Snown fantasiaseikkailukirjaan Here Be Monsters. Animaatio tarkoittaa elävöittämistä, ja Laikan tiimi on toden teolla tehnyt eläväksi Snown kirjan maailman.

Alan Snow kertoo, miltä hänestä tuntuu kun hänen kirjastaan tehdään elokuva: ”En ole nähnyt elokuvaa kokonaisuudessaan, joten en osaa kertoa kuinka tarina on muuttunut verrattuna kirjaani. Animaation hahmojen ja maailman näkeminen on hyvin outoa. Tuntuu näkisin itselleni tuttua unta, mutta uni onkin rinnakkaistodellisuus, joka on hieman erilainen.” (Lähde: The Guardian)

1. Tarinan erittely

Tarina noudattelee fantasiatarinan tai sadun tyypillisiä elementtejä. Eritelkää ja tulkitkaa, kuinka nämä elementit ovat läsnä Boksitrolleissa. Voitte tehdä erittelyn avuksi aikajanan elokuvan tapahtumista.

1. Ongelma tai tilanne, joka käynnistää tarinan

Boksitrollit vaivaavat Juustingin kaupungin asukkaita ja ovat uhka lapsille. Erilaiset myytit ja iltasadut vahvistavat kaupungissa kuvaa boksitrolleista hirveinä olentoina.

2. Hahmojen esittely: Auttajat ja estäjät.

Sieppo: lupaa tuhota kaikki boksitrollit, jotta pääsisi mukaan valkohattujen kerhoon syömään hienostuneesti juustoja.

Egu: Ihmislapsi, joka on kasvanut boksitrollien luona ja uskoo olevansa yksi niistä

Winnie: Juustingin kaupungin pormestarin temperamenttinen tytär, jota ärsyttää kuinka vähän aikaa isällä on hänelle.

3. Oppiminen

Egu ja Winnie kohtaavat, ja Egu saa tietää olevansa ihminen, ja joutuu opettelmaan uusia tapoja. Winnie opastaa häntä, ja samalla Winnielle valkenee, etteivät boksitrollit ole pahoja. Egu kuitenkin lannistuu koska ei osaa olla ihminen, ja palaa boksitrollien pariin, eikä välitä ympäriltään katoavista boksitrolleista.

4. Kriisi, joka johtaa ratkaisuun

Sieppo nappaa Fisun, Egun boksitrollihuoltajan. Sieppaaminen saa Egun toimimaan, ja hän lähtee etsimään Fisua.

5. Päähenkilön elämässä tapahtunut muutos

Egu ymmärtää, että vain hän pystyy rohkaisemaan boksitrolleja muuttumaan ja kirjaimellisesti hylkäämään boksinsa, jotta voivat pelastua tuholta. Samalla Egu löytää isänsä, jonka Sieppo on vanginnut vuosian sitten kehittämään hirveän tuholaitteen.

6. Ratkaisu: päähenkilö hyväksytään ja rakastetaan, muita voidaan rangaista ja palkita

Sieppo kohtaa hirveän kohtalon juuston, sen yhden asian jota hän kaikkein eniten himoitsti, takia. Boksitrolleista tulee hyväksytty osa Juustingin kaupungin yhteiskuntaa.

 

2. Elokuvan tulkinta:

  • Pohtikaa Boksitrollien tarinaa luokkayhteiskunnan vertauskuvana. Luokkayhteiskunnassa on korkealuokkaisia tärkeitä ihmisiä, tavallista keskiluokkaista kansaa ja alaluokkaan kuuluvia yhteiskunnan jäseniä. Mitkä hahmot edustavat mitäkin luokkaa elokuvassa? Mitä tunnusmerkkejä he kanatavat luokkansa ilmaisemiseksi? Minkälaisia ongelmia eri luokkatasot luovat elokuvan maailmassa?
  • Egu joutuu pohtimaan paljon omaa identiteettiään elokuvassa. Onko hän boksitrolli vai ihminen? Mikä mielestäsi määrittää henkilön identiteetin? Voiko minuus olla myös sekoitus erilaisia identiteettejä? Miksi tällainen tilanne voi olla hankala – miksi se on hankala Egulle?
  • Fantasiatarinalle tyypillisesti Boksitrolleissa on hyviksi ja pahoiksi miellettäviä hahmoja. Boksitrolleissa hyvän ja pahan välinen raja ei kuitenkaan ole selkeä, ja jokaisessa hahmossa on hiukan molempia puolia. Riippuu kenen kannalta hahmoa katsoo, onko hän hyvä vai paha. Pohtikaa Siepon, Egun, Winnien ja pormestarin hahmoja erikseen. Mikä näissä hahmoissa on hyvää, ja mikä pahaa?
  • Perhe on yksi Boksitrollien tärkeistä teemoista. Minkälainen suhde Winniellä on omaan isäänsä, ja kuinka tämä suhde muuttuu elokuvan aikana? Minkälainen ajatus Egulla on perheestä ja isähahmon merkityksestä elokuvan eri vaiheissa?
  • Mikä on mielestäsi tarinan opetus?