keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

 

Wikipedian mukaan ”KAPITALISMI on talousjärjestelmä, jossa omaisuus ja sen tuotantovälineet ovat yksityisessä omistuksessa ja hallinnassa eivätkä valtion omistuksessa ja hallinnassa. Kapitalismissa maa, työvoima ja pääoma ovat yksityisten ihmisten itse tai yhdessä omistamia ja myymiä. Investoinnit, jakelu, tulot, tuotanto, hinnoittelu, kysyntä ja tarjonta ovat vapaaehtoisia, yksityisiä päätöksiä markkinataloudessa. Kapitalismin tunnusmerkki on, että 
jokainen ihminen omistaa itse työpanoksensa ja myy työpanostaan työnantajille.
 
Vapaa markkinatalous eli laissez-faire (ransk. antakaa tehdä) katsotaan joskus  "puhtaaksi kapitalismiksi". Laissez-faire tarkoittaa minarkismia, minimivaltiota tai valtion vallan eliminointia, jolloin kysyntä ja tarjonta saavat toimia vapaasti. Täysin puhdasta laissez-faire -kapitalismia ei ole koskaan ollut käytännössä. Koska kaikki nykyiset suuret taloudet käsittävät sekä yksityistä että julkista omistamista ja hallintaa, on esitetty, että sekatalous kuvaa paremmin useita nykyisiä valtioita. 
 
Vaikkei puhtaan kapitalistista valtiota tai aluetta olekaan, muun muassa länsimaatkatsotaan yleensä ensisijaisesti kapitalistisiksi valtioiksi, vastakohtana 
sosialistisille valtioille. Nykyaikaisessa kapitalistisessa valtiossa lainsäädäntörajoittuu määrittämään markkinoidenperussäännöt, joskin valtio saattaa tarjota joitain julkishyödykkeitä ja infrastruktuuria.” 
 
Jean Peyrelevaden mukaan markkinatalouden perustana on kysynnän ja tarjonnan vapaa kohtaaminen jokaisen vaihdettavan hyödykkeen tai palvelun kohdalla.
 
Lähteitä ja lisätietoa: 
Peyrelevade, Jean 2009: Totaalikapitalismi. Turku: Sammakko.
 
Capitalism: A Love Story käsittelee kapitalismia ja maailmantaloutta. Aihetta on viime vuosina käsitelty paljon ja samaan tapaan kriittisesti muissakin elokuvissa, lehdistössä ja kirjallisuudessa. Mooren elokuvan kanssa samaan aikaan elokuvateattereissa pyörii The Yes Men Fix the World (2009). Siinä elokuvantekijät esiintyvät itse elokuvassaan ja pyrkivät koomisilla tempauksilla kyseenalaistamaan kapitalismin periaatteet ja isojen yritysten toimintatavat. He muun muassa esiintyvät julkisuudessa isojen yritysten johtajina ja antavat tässä roolissa lausuntoja jotka ovat yliampuvia, satiirisia mukaelmia yritysten 
virallisesta linjasta. Mooren tapaan he puhuttelevat elokuvassaan suoraan katsojiaja kehottavat näitä poliittiseen pohdintaan ja aktiivisuuteen.
Näytteen the Yes Men -elokuvasta voi katsoa osoitteessa http://theyesmenfixtheworld.com/.
 
Pohdittavaksi
 
1. Mitä on kapitalismi? Onko Suomi kapitalistinen maa?
 
2. Millaisen kuvan Moore luo kapitalismista? Mitä Moore sanoo ja väittää elokuvassaan? Mooren ohjaustyyliä voisi kuvailla osallistuvaksi: hän yrittää esimerkiksi hakea takaisin valtion tukirahaa Wall Streetin pankeilta ja pyrkii sitkeästi valtaapitävien puheille. Tempaukset ovat usein tuhoon tuomittuja: miksi siis edes yrittää? Mitä Moore haluaa kertoa näillä tempauksillaan?
 
3. Miten Moore perustelee kapitalismia koskevat väitteensä? Millaisia tosi-elämän esimerkkejä hän tarjoaa? Millaisia vaihtoehtoja ja ratkaisuja Moore tarjoaa? 
 
4. Mooren elokuvan mukaan amerikkalaiset pitävät sosialismia pelottavana ja kielteisenä asiana. Mitä sosialismi on? Onko Suomi sosialistinen yhteiskunta?
 
5. Michael Mooren mukaan elokuvan kohdeyleisö on ensisijaisesti amerikkalaiset. Miksi tämä elokuva kiinnostaisi suomalaisia? 
 
6. ”Berliinin muurin kaaduttua ja kommunismin kärsittyä vararikon on kapitalismista tullut ainoa kansainvälisen talouselämän järjestäytymisen muoto. Tämän vuoksi kysymys siitä, voidaanko markkinatalouden omat mekanismit alistaa yhteiskunnan vaatimuksille, jos ne eivät itsestään ole yhteiskunnan palveluksessa, vai jäävätkö ne päinvastoin sille luonnostaan vieraiksi, kaipaa lähempää tarkastelua. Voiko kapitalistinen järjestelmä johtaa kaikkien kannalta parhaaseen lopputulokseen?” Näin kysyy Jean Peyrelevade kirjassaan Totaalikapitalismi. Miten Michael Moore vastaa tähän kysymykseen elokuvassaan?