keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Propagandaa ja yleisön kosiskelua?

Etenkin Yhdysvalloissa Moorea on kritisoitu rajustikin. Siellä Moorella on vankat kannattajansa sekä vastustajansa. Paikallinen lehdistö on arvostellut ohjaajaa mm. kansan itkettäjäksi, populistiksi ja yhden trikin ihmeeksi. New York Times -lehti kirjoitti Capitalism: A Love Story -elokuvan kritiikissään, että Michael Moore ei kerro elokuvassa mitään uutta. Moorea on myös arvosteltu tämän tavasta kärjistää ja esittää asioita mustavalkoisesti ja tunnepitoisesti.

POPULISMI (lat. populus, kansa) tarkoittaa kansansuosion tavoittelua. Populismi kärjistää asioita ja esittää asiat mustavalkoisesti ja tunteisiin vetoavalla tavalla. Suomessa mm. perussuomalaisen puolueen Timo Soini sanoo itse olevansa populisti. Hän pitää populismia aatteena, joka korostaa demokratiaa ja ihmisarvoa. Soinin mukaan populismia halveksitaan, koska se on poliittisesti epäkorrektia ja haastaa valtaapitävät. (Lähde: Yleisradio)
 
Kritiikkiä
Internetissä on ainakin kaksi sivustoa jotka on omistettu Michael Mooren kritiikille. Mooreexposed – ja moorewatch -sivustoilla pureudutaan Mooren elokuvien väitteisiin ja osoitetaan virheitä tämän argumentaatiossa eli kyvyssä perustella väitteitään.Esimerkkejä Moorea kohtaan esitetyistä syytteistä:
  • faktojen vääristely: lähemmin tarkasteltuna Mooren argumentointipohja on hatara ja johtopäätösten teko välillä varsin kyseenalaista.
  • Moore esittää epäsuoria vihjailuja, joilla ei ole totuuspohjaa. Mooren rajut rinnastukset luovat mielikuvia ja antavat ymmärtää asioita, jotka eivät todellisuudessa ole totta. 
  • Moore irrottaa kuva- ja äänimateriaalin asiayhteydestään ja rakentaa editointivaiheessa kokonaan uusia merkityksiä. 
  • yleistykset: Moore saattaa niputtaa tiettyjen ryhmien edustajia yhteen ja antaa ymmärtää että kaikki ovat samanlaisia (esimerkiksi asehulluja). 
(Lähde ja lisää yksityiskohtaista kritiikkiä englanniksi: www.mooreexposed.com)
PROPAGANDA viittaa nykyään lähes poikkeuksetta nimenomaan väärään tai ainakin vääristeltyyn tietoon, jonka tarkoituksena on valheen ja hämmennyksen luomisen kautta vaikuttaa mielipiteen muodostamiseen. Aina termillä ei ole ollut samanlaista kielteistä kaikua, vaan esimerkiksi sosialismin levittäjät käyttivät avoimesti "propagandaa" tiedon välittämisessä, valistuksessa ja opetuksessa.Propaganda on myös läheistä sukua mainonnalle ja käyttää monelta osin samanlaisia tehokeinoja kuin kaupallinen vastineensa. Vaikka propaganda-sanaa käytetään usein lähinnä totalitaarisissa järjestelmissä, propagandan kaltaista vaikuttamista käytetään myös demokraattisissa yhteiskunnissa moniarvoisuuden ja sananvapauden perusteella. (Lähde: Wikipedia)
 
Tehtäviä ja pohdittavaa
 
1. Mitä on propaganda? Etsikää esimerkkejä propagandasta ja tietoa propagandan historiasta. Ovatko Mooren käyttämä arkistomateriaali (mainokset, elokuvat ja 50-luvun valistuselokuvat) propagandaa?
 
2.  Länsimaissa on laajasti kritisoitu Michael Mooren tapaa käyttää propagandan keinoja elokuvissaan. Propaganda on sukua mainonnalle, mutta mainosten keinojen kritisoiminen on länsimaissa harvinaisempaa.Miksi Michael Mooren tapa käyttää propagandan keinoja ärsyttävät? 
 
3. Kriitikot syyttävät Michael Moorea populistiksi ja show-mieheksi. Mihin arvelet tämän kritiikin perustuvan? Löydättekö Mooren elokuvasta kohtia, joita voisi kutsua populismiksi? Onko Mooren tutuksi tullut roolihahmo pesäpallolippiksineen ja tyhmine kysymyksineen populistinen? (Ks. populismin määritelmä ohessa.)
 
4. a) Moore luo elokuvassa mielikuvia menetetystä amerikkalaisesta unelmasta, jossa kaikki on hyvin ja rinnastaa menetetyn hyvinvoinnin tämän päivän kurjuuteen. Muistelkaa millaisesta kuvastosta Moore rakentaa unelmien menneen Amerikan, ja millaista kuvastoa hän tarjoaa nykypäivästä. 
 
b) Mikä on "amerikkalainen unelma"? 
 
5. Internetissä on ainakin kaksi sivustoa jotka on omistettu Mooren elokuvien virheellisyyksien paljastamiselle. Mooren argumentoinnin heikkouksista on kirjoitettu laajemminkin ja myös monet myönteiset kriitikot myöntävät Mooren epäjohdonmukaisuuden ja heikkoudet faktoissa pysymisessä. Miksi Mooren elokuvat ovat kritiikistä huolimatta suosittuja ja katsottuja? 
 
6. Moorea on syytetty hänen tavastaan editoida ääni- ja kuvamateriaalia tehdäkseen siitä kärkevämpää. Hän saattaa esimerkiksi liimata kahden eri vaalimainoksen osia yhteen parantaakseen vaikutelmaa. Onko tämä mielestäsi sallittua dokumenttielokuvassa, jos dokumentaarinen elokuva on "todellisuuden luovaa käsittelyä"? Oikeuttaako päämäärä (tässä ideologisen viestin välittäminen) keinot?
 
7. Time Magazine -lehti valitsi Michael Mooren yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmista ihmisistä vuonna 2005. Millä tavalla Michael Moore voi olla vaikutusvaltainen?
 
8. Valitse viesti jonka haluat saada välitettyä. Viesti voi olla yksinkertainen ja arkipäiväinenkin. Suunnittele propagandaelokuva, jonka nähtyään kaikki (toivottavasti) ovat samaa mieltä kanssasi. Piirrä viiden kuvan kuvakäsikirjoitus, jossa on alku ja loppu ja jossa jokainen kuva edustaa elokuvan kohtausta. Suunnittele elokuvalle iskevä nimi.