keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Andrea Arnold – näyttelijäohjaaja

Cow 2021. Kuva: Kate Kirkwood. Elävän kuvan keskus ELKE ry.

Andrea Arnoldin dokumenttielokuva Cow sai ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla heinäkuussa 2021. Elokuva kuvaa Luma-lehmän elämää karjatilalla Kentissä, Englannissa. Arnold halusi alunperin tehdä elokuvan kanasta, mutta päätyi kuitenkin seuraamaan lehmän jokapäiväistä elämää useamman vuoden ajan.

Arnoldin pitkät elokuvat Red Road (2006), Fish Tank (2009) ja American Honey (2016) ovat kaikki palkittuja Cannesin elokuvajuhlilla. Wasp (2003) sai Oscarin parhaana lyhytelokuvana. Arnold tunnetaan myös klassikkofilmatisointi Humisevasta harjusta (Wuthering Heights, 2011). Arnold opiskeli elokuvaohjausta elokuvakoulussa (AFI Conservatory) Hollywoodissa, Los Angelesissa ja käsikirjoitusta Kentissä (PAL Labs), Englannissa. Arnold tunnetaan ohjaajana, joka antaa paljon tilaa näyttelijöilleen. Tämä saattaa selittyä sillä, että hän on myös itse näyttelijä. Ohjaajana Arnold haluaa luoda ilmapiirin, jossa näyttelijät pystyvät luomaan mahdollisimman puhtaita ja todentuntuisia tunnetiloja. Hän antaa näyttelijöiden olla omia persooniaan. Ehkä Arnoldin kiinnostus kontrolloimattomaan
näyttelijäsuoritukseen selittää myös hänen lähestymistapansa kuvattavaan kohteeseen dokumenttielokuvassaan Cow. Tässä elokuvassa päähenkilö ja “näyttelijä” on lehmä, jota hän ei todellakaan voi kontrolloida ja joka on takuulla oma itsensä: karjatilalla elävä lehmä.

Alusta alkaen Arnold tekee selväksi, kuka on hänen dokumenttielokuvansa päähenkilö. Kamera kuvaa Luma-lehmää niin läheltä kuin mahdollista. Näemme lehmän kasvot, lähempänä kuin ehkä koskaan aiemmin, ja lähikuvassa vieläpä silmät – “sielun peilit.” Tapa, jolla Arnold esittelee Luman keskittyen tämän kasvoihin ja silmiin korostaa lehmän
esittelemistä yksilönä ja ennen kaikkea tuntevana sellaisena. Luma-lehmää ei nähdä yhtenä monista lehmistä ja tämä ei Arnoldin elokuvassa koskaan sekoitu lehmien “kasvottomaan” massaan. Kuvakulmien ja -rajausten sekä kameran liikkeen avulla Luma erottuu muusta laumasta, jotta katsoja pääsee seuraamaan juuri tämän elämää. Arnoldin toistuvat otokset Lumasta ja tämän silmistä tuntuvat herättävän kysymyksiä, miten lehmä kokee elämänsä eri vaiheet ja voimmeko me päästä siitä mitenkään selville.

Pohdittavaksi

  • Mikä on sinun mielipiteesi: voiko elokuva kuvata lehmän kokemuksia? Jos kyllä, niin millä
    eri tavoilla.
  • Muistele muita eläimistä tai eläimestä kertovia elokuvia, joita olet nähnyt. Miten eläin yleensä esitellään dokumenttielokuvassa? Entä fiktiivisessä näytelmäelokuvassa?
  • Muistatko yhtään elokuvaa, jossa eläin olisi ollut “päänäyttelijä”?
  • Valitse yksi eläimestä ja eläimistä kertova elokuva ja analysoi, miten elokuva kuvaa ihmisen ja eläimen suhdetta?