keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Merkitys syntyy kuvien yhdistämisestä

Cow 2021. Kuva: Kate Kirkwood. Elävän kuvan keskus ELKE ry.

Cow havainnollistaa erinomaisesti sitä, miten elokuvassa luodaan merkityksiä kuvia yhdistämällä. Jo varhaiset elokuvateoreetikot korostivat, miten yksittäisen kuvan merkitys määräytyy sen mukaan, mitä nähdään ennen sitä tai sen jälkeen. Se, että Luma nähdään ensin ahtaissa tiloissa tuotantokoneisiin kytkettynä ja tämän jälkeen niityllä heinää syömässä, on merkityksellistä ja ohjaajan tietoinen valinta. Jos Luma nähtäisiin koko elokuvan ajan ahtaissa sisätiloissa tai vastaavasti vain niityllä vapaasti liikkumassa, on sanomattakin selvää, että elokuva loisi ihan erilaisen tarinan Luman elämästä.

Se, että elokuvantekijä ei verbaalisesti selitä valitsemiaan kuvia on sekin merkityksellistä. Elokuva tuo katsojan niin lähelle kuin mahdollista lehmän elämän tärkeitä tapahtumia. Näemme vasikan polttomerkkauksen, utareihin kiinnittettävien lypsykoneiden käynnistämisen, intiimin parittelun ja vasikoiden syntymät, odottavan lehmän ultratutkimukset, jne. Koska Arnold ei millään tavalla selitä ja analysoi näitä kuvia tai ohjaa katsomistamme, meidän omat tunnereaktiomme nousevat keskiöön. Arnold antaa siis tietoisesti tilaa katsojan omille tunteille.

Tehtäviä

  • Minkälaisia tunteita elokuva sinussa herätti? Listaa erilaisia tunteita ja yritä kuvailla niitä mahdollisimman tarkasti.
  • Ota selvää, minkälaista keskustelua Suomessa käydään suomalaisista karjatiloista tällä hetkellä. Voisiko tällainen dokumenttielokuva syntyä myös Suomessa vai olisiko suomalaisessa lehmän elämää kuvaavassa dokumenttielokuvassa kerrottu kenties jotakin toisin? Perustele vastauksesi.
  • Jos sinä tekisit dokumenttielokuvan lehmästä, minkälaisena haluaisit kuvata lehmän elämän?
  • Saiko Cow-dokumenttielokuva sinut pohtimaan ruoan alkuperää? Jos kyllä, niin millä tavalla.