keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU
© 2018 WARNER BROS. ENTERTAINMENT INC. AND KIMMEL DISTRIBUTION, LLC

Crazy Rich Asians ei ole saanut varauksetonta vastaanottoa kaikkialla. Kiinan kansantasavallassa se ei ole toistaiseksi saanut teatterilevityslupaa maan elokuvasensuuriviranomaisilta. Maan kommunistisen puolueen ideologia ei suosi ylettömän rikkauden kritiikitöntä esittämistä. Taustalla lienee myös kesällä 2018 tapahtunut Kiinan kenties suosituimman naisnäyttelijän Fan Bingbingin katoaminen julkisuudesta: Fan Bingbing on saanut Hollywood-tason palkkioita elokuvistaan, eikä ole väitteiden mukaan ilmoittanut kaikkia tulojaan veroviranomaisille. Fan Bingbingin katoaminen julkisuudesta liittyy viime vuosina harrastettuun korruptionkitkentään ja ylenpalttisen rikkauden esittelyn kritisointiin Kiinassa. Crazy Rich Asians siis välittää Kiinan viranomaisten makuun väärää viestiä.

Elokuvan etnistä roolitustakin on kritisoitu: Singapore on tunnetusti monietninen valtio, jossa on niin kiinalais- kuin intialais- ja malaijilaisperäistä väestöä. Crazy Rich Asians esittää miltei täysin kiinalaisia singaporelaisia, vartijoita lukuun ottamatta. Myös puhuttua englantia on kritisoitu: elokuvassa puhutaan amerikan- ja brittienglantia, mutta ei juuri lainkaan singaporenenglantia.

Viime vuosikymmeninä Aasian maat ovat nousseet maailman rikkaimpien ja vaikutusvaltaisimpien maiden joukkoon, minkä arvellaan myös olevan elokuvan kiinalaisiin keskittyvän persoonakaartin taustalla. Elokuvassa Rachelin ensimmäistä kertaa tapaavat singaporelaiset yrittävät arvuutella, viittaako hänen sukunimensä Chu kenties Taiwanin muoviteollisuus-Chu-perheeseen vaiko johonkin muuhun vaikutusvaltaiseen sukuun.

Roolitusta on myös kritisoitu siitä, että ei-kiinalaiset Henry Golding (joka on puoliksi malesialainen puoliksi englantilainen) ja japanilais-argentiinalaisa-brittiläinen Soniya Mizuno näyttelevät kiinalaisia. Vastaavaa ”kunhan on Aasiaan päin” –roolitusta on Hollywoodissa harrastettu ennenkin: Geishan muistelmissa japanitarta esitti kiinatar ja moni japanilais- tai filippiiniläistaustainen naisnäyttelijä on esittänyt vietnamilaista tyttöä elokuvissa ja TV-sarjoissa.

Keskusteltavaksi

1. Missä asioissa olet huomannut Kiinan lisääntyvän taloudellisen vallan viime vuosina?

2. Kuvaako Crazy Rich Asians kritiikittömästi rahaa ja kulutusta, vai näetkö elokuvassa myös kriittisiä elementtejä?

3. Miten tarkkaan elokuvat pitäisi roolittaa? Voiko kiinalainen esittää japanilaista tai virolainen suomalaista? Vaikuttaako liian tiukka etninen rajaaminen näyttelijöiden työmahdollisuuksiin?