keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU
© 2018 WARNER BROS. ENTERTAINMENT INC. AND KIMMEL DISTRIBUTION, LLC

Crazy Rich Asians on saanut positiivisia arvioita romanttisena komediana. Romanttinen komedia on ollut yksi elokuvan lajityyppi sen syntyajoilta saakka. Tamar Jeffers McDonaldin mukaan romanttinen komedia on: ”elokuva, jossa keskeisenä tarinan moottorina toimii rakkauden tavoittelu, tämä tavoittelu esitetään kepeässä valossa ja se päättyy lähes aina onnistuneesti” (Jeffers McDonald 2007, 9). Romanttinen komedia on perinteisesti mielletty ’naisten elokuvaksi’, ja miehet ovat katsoneet niitä tyttöystäviensä ja vaimojensa seurana. Kuten kaikilla elokuvan lajityypeillä, lännenelokuvalla, actionilla, trillerillä jne., romanttisella komediallakin on omat vakiintuneet juonikuvionsa ja tyylipiirteensä, joita muuntelemalla syntyy onnistuneempia ja vähemmän onnistuneita elokuvia.

Romanttisessa komediassa esitellään jo alussa potentiaalinen pari – ja jos he eivät itse tiedä olevansa toisilleen sopivat, katsoja yleensä tietää. Heidän pariutumisensa tielle kasataan kahdenlaisia esteitä: ulkopuolisia yrityksiä estää heidän pariutumisensa tai erottaa heidät sekä pariskunnan osapuolien väärinkäsitykset toisistaan. Kuvioissa on usein kilpailija tai useampi. Tapahtumat kiihtyvät viimeisiin kommelluksiin, mutta lopussa kaikki päättyy hyvin ja pariskunta saa toisensa.

Tyypillisiä romanttisen komedian juonenkäänteitä ja tyylillisiä piirteitä ovat seuraavat:

a) Juonikaava: poika tapaa tytön, poika menettää tytön, poika saa tytön sittenkin.
b) Elokuva tapahtuu kaupunkiympäristössä.
c) Elokuva painottaa (heteroseksuaalisen) pariutumisen tärkeyttä.
d) Elokuva päättyy parisuhteen vakiintumiseen tai häihin.
e) Pääparin söpö ensitapaaminen.
f) ”Minä rakastan sinua” -fraasi.
g) Rakkaus saa ihmiset tekemään pöhköjä asioita.
h) Henkilöt juovat hienoja drinkkejä ja syövät herkkuja.
i) Treffejä edeltää kuumeinen treffivaatteiden valinta.
j) Slapstick-tyyppinen kohelluskomiikka.
k) Itkettävät kohtaukset.
l) Elokuvan alussa esitellään päähenkilöiden tähänastiset, epäsopivat kumppanit.
m) Päähenkilö tekeytyy joksikin muuksi kuin mitä on.
n) Elokuva esittää kuluttamisen itsestään selvänä elämäntapana.
o) Seksi on tärkeää, mutta se on parasta vakaassa parisuhteessa.
p) Omista häistä karkaaminen.

Romanttinen komedia viittaa usein itsereflektiivisesti toisiin tarinoihin tai elokuviin. Esimerkiksi Bridget Jonesin päiväkirja on modernisoitu versio Jane Austenin klassisesta Ylpeys ja ennakkoluulo –romaanista aina henkilönimiä (Darcy) myöten. Crazy Rich Asians puolestaan sisältää satuviittauksia: Rachel on kuin Tuhkimo, liian vaatimaton prinssille, kunnes hyvä haltija (Peik Lin) pukee hänet hienoon leninkiin ja saattaa juhliin.

Crazy Rich Asiansissa pariskunta erotetaan toisistaan välillä hääjuhlatapahtumien vuoksi: Nick ja Rachel ovat luonnollisesti eri polttareissa. Aramintan ja Colinin häissä Nickin pitää hoitaa bestmanin tehtäviä ja Rachel lupaa hiipiä takapenkille, mutta päättääkin lyödä Youngin suvun laudalta ja menee rupattelemaan prinsessalle.

Romanttinen komedia on usein hieman liioitteleva. Siinä leikitellään nopeilla leikkauksilla ja liioittelevalla tyylillä. Tällaisia kohtauksia ovat alkupuolen New Yorkissa tapahtuva Nickin ja Rachelin tarkkailijoiden kännykkäjuoruilu, joka kiertää muutamassa minuutissa puoli maapalloa. Näissä kohtauksissa ei pyritäkään realistiseen, todellisuudentuntua tavoittelevaan elokuvakerrontaan, vaan astutaan ikään kuin ulos elokuvan fiktiivisestä maailmasta.

Tehtäviä

1. Listatkaa:

  • Ketkä kaikki ovat Nickin ja Rachelin parisuhdetta vastaan? Miksi?
  • Mitä ulkoisia esteitä heidän tielleen kasautuu?
  • Mitä väärinkäsityksiä heillä on elokuvan aikana toisistaan?
  • Mitä romanttisia komedioita olet nähnyt ja miten ne noudattavat lajityypillistä juonta?
  • Mitä juonikuvioita a-p löydätte muunnelmina Crazy Rich Asiansista?

2. Rachel opettaa yliopistossa peliteoriaa. Hänet nähdään pelien parissa kahdessa kohtauksessa: hänet esitellään katsojalle opettamassa peliteoriaa yliopistossa ja elokuvan loppupuolella pelaamassa mahjongia, kiinalaista shakinkaltaista strategiapeliä Nickin äitiä vastaan. Miten pelaaminen liittyy elokuvan juoneen? Mitä se kertoo Rachelista? Millaisena ihmisenä Rachel esitellään näiden pelikohtausten kautta?

3. Romanttisissa komedioissa lopullinen ratkaisu ei välttämättä tule sanoina, vaan hyväksyvä ele ilmaistaan elokuvallisesti. Miten Rachelin aiemmin ihailema Nickin äidin sormus liittyy loppuratkaisuun? Mitä se kertoo katsojalle?