keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
Suvi-Tuuli Teerinkoski. Kuva: Silva Mysterium Oy

Elokuvan keskiössä on Hennan kateus Siljaa kohtaan. Mutta elokuvassa ilmenee monenlaista, erityisesti tyttöihin kohdistuvaa, kateutta:

”Kateuden ilmenemismuodot ovat moninaiset, eikä kateus tyttöjä kohtaan ole vain tyttöjen ongelma. Tyttöjä kadehtivat myös muut, esimerkiksi pojat, juoppoukot, opinto-ohjaajat sekä vieläpä ja varsinkin monet äidit. Tyttöjä kadehditaan tietysti syystä. Heissä nähdään pitelemätöntä suvereniteettia ja potentiaalia, joka vaikuttaa avaavan ovia kaikkialla. Tähän supervoimaan reagoidaan milloin mitenkin – voidaan paistatella sen valossa ja yrittää julistaa se omaksi, voidaan toppuutella, voidaan yrittää mitätöidä sen arvo, voidaan yrittää miellyttää sitä, tai tuhota se muiden silmissä.”

– Elokuvan ohjaaja ja käsikirjoittaja Maria Veijalainen (Elokuvan lehdistömateriaali)

Tehtäviä

1. Millaisia kateuden ilmenemismuotoja elokuvasta löytyy? Valitkaa jokin kohtaus, jossa henkilö on kateellinen toiselle, ja pohtikaa mitä asioita hän kadehtii? Entä voisiko kateus kääntyä toisinpäin: löytyykö kaikista jotakin kadehdittavaa?

2. Missä kohtaa Henna alkaa kadehtimaan Siljaa? Mistä Hennan kateus mielestänne johtuu?

3. Luokkaretkellä Henna keskittyy tarkkailemaan kavereitaan niin, että kaatuu ja menettää väliaikaisesti näkönsä. Mistä tämä voisi olla vertauskuva? Olisiko tarina ollut erilainen, jos Henna ei olisikaan menettänyt näköään, miten?

4. Kateuden tunteita on joskus kaikilla, mutta miten kateutta vastaan voisi taistella? Entä voisiko kateudesta olla myös jotain hyötyä? Tutustukaa lopuksi esimerkiksi Suomen Mielenterveysseuran kateutta käsittelevään materiaaliin tai Ylen artikkeliin aiheesta.