keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Elokuvan rajaus ja kuolema elokuvan aiheena

Kuva: Citizen Jane Productions.

1. Elokuvan ohjaaja Klaus Härö kuvailee haastattelussa elokuvaansa: "Tämä on tarkoituksella tönkömpi kuin Tuntematon mestari. Mutta arkisuudessa on tavallaan sen piilossa oleva tyylikkyys. Tyylikkyyttä on siinä, että tarina on tarkkaan rajattu, ettei siinä olisi niitä kaikkein ilmeisimpiä asioita. Ei ole äidin kuolemaa, ei kuvata hautajaisia. Tarinassa ovat ne hetket, joita ei tavallisesti näe elokuvissa, asioita joihin emme tavallisesti pääse. Näytetään, mitä siellä kulissien takana tapahtuu. Silloin se on tietysti arkista ja vähän hölmöäkin."
(lähde: Kansan Uutiset – Klaus Härön Elämää kuoleman jälkeen kertoo läheisen kuoleman epävarmasta kohtaamisesta.

  • Miten elokuva mielestäsi onnistuu tavoitteissaan? Miten elokuvan tekotapa, näkökulmat, elokuvan keinot kuten kameratyö, äänisuunnittelu jne. tukevat sanoman välittämistä?
  • Mitä mieltä olette ohjaajan ratkaisusta jättää tarinasta pois äidin kuolema ja hautajaiset?
  • Millä tavoin elokuva olisi ollut erilainen, jos se olisi loppunut esimerkiksi hautajaisiin?

2. Muistelkaa mitä muita kuolemaan ja läheisen kuoleman suremiseen liittyviä elokuvia olette nähneet? Voitte keskustella elokuvien kuolinkohtauksista, tunteista joita ne herättivät sekä elokuvien sävyeroista.

3. Muistelkaa ja listatkaa koskettavimpia näkemiänne kuolemaa käsitteleviä elokuvia. Keskustelkaa yhdessä, mikä teki näistä elokuvista erityisen koskettavia. Listatkaa myös syitä miksi ja miten elokuva voi olla hyvä keino käsitellä vaikeita tunteita ja tilanteita.

4. "Semmoinen jakaminen on tässä ykkösasia. Tämä elokuva kertoo siitä, miten vaikeata on olla yhdessä ja puhua surun hetkellä niistä tärkeimmistä asioista. Sitten kun on hautajaiset ja ihmiset näkee toisiansa, niin mistä ne puhuvat. Onpa hyvää kakkua. Joo, on on. Onko sulla uusi auto. Ei, se on pari vuotta vanha. Me kierrellään ja kierrellään, vaikka pitäisi sanoa, että sulla on varmaan Riittaa hirveä ikävä."
(lähde: Kansan Uutiset – Klaus Härön Elämää kuoleman jälkeen kertoo läheisen kuoleman epävarmasta kohtaamisesta)

  • Jakaantukaa pieniin ryhmiin ja keskustelkaa: miksi tärkeistä asioista on vaikea puhua? Miksi kuolema pysäyttää? Onko sinulla henkilökohtaisia kokemuksia hautajaisista?
  • Millä muulla tavoin surua ja vaikeita tunteita voi käsitellä kuin puhumalla?
  • Missä kohtaa kehoa suru tuntuu?

Kirjatkaa ajatuksenne ylös. Tehtävän voi toteuttaa myös kirjoitustehtävänä.