keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Elokuva keskittyy tarkastelemaan monisyisesti lasten ystävyyssuhteita ja läheisiin suhteisiin linkittyviä tunteita. Mustasukkaisuus, kateus ja oma asiaton käytös nousevat esiin elokuvassa, jossa onnistutaan tavoittamaan ystävyyssuhteissa kipeinäkin nousevia teemoja esiin lapsen arjen näkökulmasta. Elokuva tuo myös hyvin esiin, miten ystävyyssuhteessaan loukatuksi koettu osapuoli käyttäytyy.

Kun Ella huomaa parhaan ystävänsä viihtyvän hyvin myös Jonin seurassa, hän kokee asemansa Henrin parhaana ystävänä uhatuksi. Ensiksi Ella liittyy poikien miekkailuleikkiin kysymättä heiltä leikin juonesta tai mukaan pääsemisestä. Hänen vauhdikkuutensa lopettaa leikin lyhyeen jättäen pojat hieman hämmentyneeseen olotilaan ja etenkin Henri on surullinen mukavasti alkaneen päivän saamasta käänteestä.

Mustasukkaisuus saa Ellan käyttäytymään päinvastoin kuin hyvä ystävä toimisi. Hän uhkailee, kiristää ja pyrkii tekemään Henrin puolesta päätöksiä. Elokuvassa todetaan, ettei ihmistä voi omistaa eikä toisen puolesta voi päättää esimerkiksi siitä, kenen kanssa leikkii.

Henri ja Joni eivät tarkoituksellisesti loukkaa Ellaa, mutta Ella pahastuu tajutessaan, että Henrillä on hauskaa myös Jonin kanssa. Aina ystävyyssuhteissa ei tulla ajatelleeksi toisen tunteita. Henri unohtaa pyytää Ellaa mukaan leikkiin, sillä on niin viehättänyt Jonin pyörästä ja Ella puolestaan loukkaa Henriä ja Jonia sanoin kokiessaan jäävänsä heidän leikeistä syrjään. Ella myös sanoo, että innostui sirkuksesta niin paljon, että oli huono ystävä.

Elokuva rohkaiseekin pohtimaan, miten ystävyyssuhteissa huomioidaan toisen tunteet, kiinnostuksen kohteet ja tarpeet. Lisäksi se antaa tarttumapintaa siihen, miten oma itsekäs käyttäytyminen saattaa muuntaa ystävyyttä. Kun paras ystävä on tehnyt pahaa, se tuntuu siltä kuin hirviö olisi syönyt sydämen, elokuvassa sanotaan.

Lastenelokuville tyypillisesti vaikeuksien selvittäminen yhteisvoimin purkaa henkilöhahmojen välisiä jännitteitä. Henrin katoaminen muodostaa yhteisen ongelmatilanteen ja vaikeuksien ratkaiseminen yhdessä lähentää Ellaa ja Jonia, olkoonkin että he ryhtyvät etsimään Henriä kilpaillen siitä, kumpi onnistuu tehtävässä parhaiten. Keskinäinen avunanto ja toiseen tutustuminen auttaa Ellaa ymmärtämään, että myös Joni voi olla Henrin ystävä; Henri ja Joni voivat jakaa keskenään ehkä erilaisia asioita kuin mitä hän ja Henri.

Elokuva opastaa oivaltamaan, että yhtä aikaa voidaan olla useamman kaveri ja kunkin ystävän kanssa saatetaan tehdä hieman erilaisia asioita – meissä kaikissa on monia puolia ja ne ilmentyvät sosiaalisissa suhteissamme eri tavoin.