keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

1. Ensimmäinen elokuvani

a. Keskustelkaa elokuvista: Mitä elokuvia olette nähneet? Onko niissä piirroshahmoja vai ovatko ne olleet näyteltyjä elokuvia? Mitkä ovat suosikkielokuvianne?

Pohtikaa myös, ovatko elokuvien tapahtumat totta vai tarua?

b. Keskustelkaa myös siitä, miltä elokuvissa voi tuntua. Mitkä asiat voivat naurattaa, itkettää tai jännittää, jopa pelottaa. Erilaisten tunteiden kokeminen on keskeinen osa elokuvankatsomiskokemusta.

Pohtikaa yhdessä, millaiset asiat saavat teidät surulliseksi, vihaiseksi, kateelliseksi, onnelliseksi, iloiseksi, pirteäksi, tms.

c. Arvatkaa, miltä nyt tuntuu? Leikkiä ilmeillä
Opettaja kuiskaa lapselle jonkin tunnetilan, esim. iloinen. Lapsi saa kokeilla iloista ilmettä peilin äärellä ja lopuksi hän tulee esittämään ilmeen muille. Muut arvaavat, millainen tunne sopii ilmeeseen. Kokeilkaa samalla matkia esittäjän ilmettä.

2. Elokuvateatterissa

a. Käykää yhdessä ennakkoon läpi elokuvateatteriretkeä ja sitä, mitä siellä tulee tapahtumaan.

Ensin käydään ostamassa elokuvalippu ja etsitään oikea teatterisali. Vahtimestari tarkistaa lipun ja ohjaa oikeaan katsomoon. Lippuun on merkitty penkkirivin ja oman istumapaikan numero. Jokaisella on oma istumapaikkansa, jotta on helpompi rauhoittua katsomaan elokuvaa.

Elokuvateatterissa on suuri valkokangas, johon elokuvia heijastetaan. Ennen varsinaisen elokuvan alkua valkokankaalle voidaan heijastaa lyhyitä mainoselokuvia, trailereita eli mainoksia tulevista elokuvista tai alkukuvana jokin lyhytelokuva. Kun varsinainen elokuva alkaa, valot esityssalista ja katsomosta sammuvat, jotta elokuva näkyisi valkokankaalta mahdollisimman hyvin.

Elokuva päättyy lopputeksteihin, joissa kerrotaan, ketkä kaikki ja mitkä eri tahot ovat osallistuneet kyseisen elokuvan tekemiseen.

b. Kun pienten lasten kanssa käydään katsomassa elokuvia, on hyvä kiinnittää erityistä huomioita, elokuvan valintaan. Kannattaa pohtia, sopiiko elokuva omalle lapsiryhmälle. Pelkkä ikärajamerkintä ei kerro, onko elokuva aiheeltaan sopiva lapsille. Elokuvateatteriin voi olla etukäteen yhteydessä ja pyytää elokuvaesityksen ajaksi katsomoon hieman valoa tai äänen voimakkuutta pienille lapsille sopivaksi. Useissa elokuvateattereissa on tarjolla istuinkorokkeita pienille katsojille.

c. Ella ja Aleksi elokuva on koko perheen musiikkielokuva, jossa musiikkikappaleiden kohdalla kulkevat laulujen sanat valkokankaalla. Lapsille voi jo ennen elokuvan katsomista kertoa, että kyseessä on musiikkianimaatio, jossa laulaminen yhdessä piirroshahmojen kanssa on sallittua.