keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Ella ja Aleksi päättävät järjestää Tarkastaja Koiraselle yllätyssynttärit. He tapaavat Hely Huuhkajan, joka on menettänyt pesäpuunsa. Neuvokkaat lapset auttavat Helyä löytämään kaupungista uuden kodin ja Hely Huuhkaja puolestaan auttaa lapsia jakamalla synttärikutsut kaikille.

a. Kuka eläinystävistä elokuvassa tavataan ensin?

Millainen Hely on? Mikä ongelma Hely Huuhkajalla on?
Hely on menettänyt pesäpuunsa ja miettii mistä saisi uuden kodin, joka ei olisi liian äänekäs, kirkas tai saisi päätä ihan pyörälle.

Mistä hänelle löytyy uusi koti?
Uusi koti löytyy stadionin tornista, jossa hän tapaa myös vanhan lapsuuden ystävänsä.

Tehtävä: Askarrelkaa iloisen värisiä synttärikutsuja tai juhlakutsuja oman ryhmänne juhlaan. Mitä tietoja kutsussa tulee olla?

b. Hely Huuhkajalle etsitään uutta kotia. Mistä Helsingin keskeisistä paikoista kodin paikkaa etsitään?
Tuomiokirkon tornista, stadionin tornista.

Tehtävä: Leikatkaa ja liimatkaa mustasta paperista A3 kokoiselle paperille kaupungin silhuettimaisemia.

c. Ella ja Aleksi varoittavat Helyä kovasti siitä, ettei kutsuvieraita saa syödä. Keskustelkaa, millaista ohjelmaa kutsuilla yleensä järjestetään ja millä tavoin juhlassa käyttäydytään.

Kuinka juhlapaikka koristellaan?

Ella ja Aleksi ovat tuoneet pöydän pihalle suuren puun juurelle. He pohtivat, miten voisivat koristella juhlapaikan hienoksi. Lapset päättävät laittaa kukkia kaikkialle, mutta miten niitä yhtäkkiä saisi kasvamaan. Lapset päättävät pistäytyä Myyrältä apua pyytämässä. Myyrä kertoo, mitä kukat tarvitsevat kasvaakseen ja näyttää, miten taikamultaa valmistetaan.

a. Miten Ella ja Aleksi keksivät koristella juhlapaikan? He haluavat kukkia joka paikkaan. Mutta kukat eivät siemenestä niin vain kasva. Mistä saadaan apu?

Tehtävä: Keskustelkaa yhdessä, miten multaa syntyy. Perustakaa luokkaan pieni kompostilaatikko, jossa voi seurata erilaisten asoiden maatumista, kuten kananmunan kuoren, keltaisten koivunlehtien tai banaanin kuoren.

b. Oman juhlan koristelu. Millaisia koristeita ja millaisen kattauksen haluaisitte omaan juhlaanne?

Mitä juhlissa tarjoillaan?

Lapset pohtivat, mitä he tarjoaisivat syntymäpäivillä vieraille. Ella kertoo, että hänen taikaeväslaatikosta saisi ihan mitä vain herkkuja, mutta nyt se on hukassa. Aleksi kysyy, missä Ella on sen viimeksi nähnyt? Ella muistaa, että hänellä oli eväsrasia mukanaan, kun hän viimeksi tapasi Lenni Lokinpojan. Lenni oli ollut allapäin, kun ei osannut vielä lentää ja Ellakaan ei ollut osannut vielä pyöräillä ilman apupyöriä.

a. Ella ja Aleksi etsivät Ellan taikaeväslaatikkoa, jonka Ella oli viimeksi nähnyt tavatessaan Lenni Lokinpoikasen. Millainen on Ellan eväslaatikko?

Leikki: Luokassa kiertää tyhjä laatikko, josta jokainen saa vuorollaan nostaa jotain ”syötävää”, joka esitetään pantomiimin avulla. Toiset koettavat arvata, mitä laatikosta löytyi.

Lähtekää metsäretkelle. Millaiset retkieväät ottaisitte mukaanne?

Tehtävä: Leipokaa keksejä omiin juhliinne.

Kaurakeksien ohje

b. Kadonneen eväsrasiansa etsintäreissulla Ella tapaa Lenni Lokinpoikasen.
Mikä Lenniä surettaa?
Entä Ellaa?
Miten kaverukset ratkaisevat tilanteen? Oliko tämä teistä totta vai satua?

Muistelkaa kotona, miten opitte ajamaan ilman apupyöriä. Onko teillä jokin taito, jota ette vielä osaa, mutta jonain päivänä haluaisitte vielä oppia?
Nostakaa käsi ylös, jos olette jo oppineet: ajamaan pyörällä, uimaan, luistelemaan, hiihtämään, kirjoittamaan oman nimenne, laulamaan, laskemaan kymmeneen, lukemaan, hyppimään yhdellä jalalla, heittämään kuperkeikan.

Tehkää omia ennätyksiä ja kirjatkaa ne muistiin:

Kuinka kauan jaksan seistä yhdellä jalalla?

Kuinka monta hyppyä pystyn hyppäämään yhteen menoon hyppynarulla?

Kuinka kauan jaksan roikkua tangossa tai renkaissa?

Kuinka kauan jaksan hyppiä tasajalkaa yhteen menoon?

Kuinka pitkälle heitän palloa?