keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Ella ja kaverit (svenska)

INFORMATION OM FILMEN

Manuskript: Aleksi Hyvärinen, Timo Parvela. Manuset baserar sig på Timo Parvelas bokserie om Ella.

Skådespelare: Eero Milonoff, Kari Ketonen, Armi Toivanen, Ville Myllyrinne, Ville Virtanen, Pamela Tola, Tiina Weckström, Freja Teijonsalo, Aura Mikkonen, Emilia Paasonen, Jyry Kortelainen, Artturi Auvinen, Aki Laiho, Eetu Julin, Eerika Patrakka, Oliver Kivi

Se filmens trailer här.

Synopsis: Ella går i andra klass. Hon har trevliga klasskamrater, en trevlig skola och en trevlig lärare. Men deras idylliska, underbara, roliga och trygga skola står under nedläggningshot. Läraren får som uppgift att skriva en utredning om skolans ärenden till skolverket, men han är inte ivrig på pappersarbete eller att fylla i blanketter, så han ger skrivuppdraget till den skickliga Ella. Ella skriver en riktigt fartfylld historia om djurskötarens arbetsdag. Efter att ha läst rapporten som Ella skrivit, stormar skolverkets upprörda tjänstemän till skolan och hittar eleverna i en bur på skolgården. En serie av små missförstånd sätter igång ett fartfyllt äventyr.

Far Ett, som blivit förmögen på vadslagning, har beslutat att bygga en formelbana och göra sin son Ef Ett till en framgångsrik formelstjärna. Ellas och hennes vänners skola, och till slut även allas hem, riskerar att hamna under den nya formelbanan.

Ella flyttas tillsammans med sina klasskamrater till en ny skola, ett stort betongkomplex, vilket verkar ha minst tiotusen elever och så många olika gångar, att barnen inte ens tänker hitta sitt ny klassrum, som påstods vara på ett mycket enkelt ställe, mellan pannrummet och skidförrådet. De hittade inte heller läraren direkt, men istället hittar barnen åtminstone en flicka med en röd mössa som har sökt efter sin klass redan i tre månader. Dessutom hittar de gympasalen, där hundra elever spelar pingis vid ett enda bord. Matsalen hittar de också och där bjuds det på gåtfulla mysterieklumpar.

Barnen tänker inte ge sitt tysta medgivande till nedmonteringen av skolan, och eftersom det verkar som om de vuxna inte kan sköta saker och ting, måste barnen själva vidta åtgärder för att rädda sin skola. De borde snart hitta sin klass och sin egen lärare, som hade lovat att vänta på dem där. Läraren kunde vara till hjälp i att utreda vem Den Ett är och hur man skulle kunna få honom att inse, att det är en helt dum idé att bygga en formelbana på den gamla skolan.

Klasslärarna Tuula Niiniranta och Annika Henriksson har gjort materialet.

Läromaterialet har producerats av Skolbio.

Filmen kan beställas till en skolbiovisning på biografen.

 

Materiaali on julkaistu vuonna 2013. Linkit on tarkistettu 8.7.2014.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Ella ja kaverit

Tilattavissa elokuvateatteriin
Alkuperäinen nimi:
Ella ja kaverit
Julkaisuvuosi:
2012
Pituus:
0 min.
Genre(t):
Kielet:
Levittäjä:
Snapper Films Oy
Tuotantomaa(t):
Ohjaus:
Taneli Mustonen
Käsikirjoitus: