keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Elokuvan tekemisessä on monenlaisia rooleja. Ohjaaja on elokuvassa kuin kapellimestari, joka saa orkesterin jäsenet soittamaan samaa sävellystä yhdessä ja hänen toivomallaan tavalla. Jokaisella kapellimestarilla on omanlaisensa tapa johtaa ja saada orkesterin jäsenet soittamamaan. Samasta sävellyksestä voi saada hyvin erilaisia versioita riippuen kapellimestarista.

Eri ohjaajat voivat ohjata samasta käsikirjoituksesta toisistaan paljonkin poikkeavia elokuvia. Esimerkiksi elokuvassa Exodus Jumalaa esittämään oli valittu pieni poika. Myös alkuperäisessä käsikirjoituksessa, Raamatun toisessa Mooseksen kirjassa, on tapahtumia paljon enemmän kuin mitä elokuvaan on valittu. Toisessa Mooseksen kirjassa on 40 lukua, joissa kerrotaan eri tapahtumista. Exodus-elokuvaan on valittu vain osa näistä Raamatun tapahtumista.  

Kohtaukseksi sanotaan elokuvassa yhtä toiminnallista kokonaisuutta, joka käsittelee yhden käsikirjoitukseen sisältyvän tapahtuman. Kohtauksessa on yleensä alku, keskikohta ja loppu. Voi olla että elokuvan käsikirjoituksessa ja vielä kuvausvaiheessakin kohtauksia on enemmän kuin mitä lopullisessa elokuvassa. Ohjaaja on se, joka tekee lopulliset päätökset siitä mitä kohtauksia/tapahtumia elokuvaan valitaan. Kohtauksien paikkaa voidaan myös jossakin tapauksessa vaihdella elokuvassa.

Tehtäviä ja kysymyksiä:

  • Vertailkaa 2. Mooseksen kirjan erilaisia tapahtumia elokuvassa kerrottuihin. Raamattuun on merkitty väliotsikoita, joiden avulla on helppo seurata millaisia tapahtumia kussakin luvussa on. Poikkeavatko Raamatussa olevien tapahtumien järjestys elokuvassa esitetystä järjestyksestä? Millaisia asioita ei elokuvassa kerrottu vaikka ne on Raamatussa mainittu?

Millaisia valintoja sinä olisit tehnyt?

Millaisia käsityksiä ohjaajan valinnat antavat Raamatusta tai Jumalasta?

  • Miten Raamatun tekstiin pohjautuvan elokuvan tekeminen poikkeaa esimerkiksi romaanista tehtävästä elokuvasta vai poikkeaako se mielestäsi jotenkin?
     
  • Elokuva Noah julkaistiin vuonna 2013. Elokuva pohjautuu 1. Mooseksen kirjaan, sen lukuihin 6-9. Millaisia yhtymäkohtia tai eroavaisuuksia löydät näistä kahdesta eri elokuvasta?
     
  • Elokuvissa voidaan käyttää erilaisia tehosteita joilla luodaan tapahtumia tai esitetään asioita joiden ”oikea” toteuttaminen olisi mahdotonta tai liian kallista. Mikä merkitys tehosteilla sinun mielestä oli Exodus-elokuvassa? Miten Exodus-elokuvan tehosteet ja ihmeet liittyvät toisiinsa?