keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Transfobia tarkoittaa transsukupuolisiin ja transsukupuolisuuteen kohdistuvaa pelkoa ja vihaa. Myös kulttuuri ja yhteiskunta voi olla transfobinen, eikä kulttuuria voi varsinaisesti tässäkään erottaa henkilökohtaisesta.

Transfobinen toiminta tai transfobinen käytäntö taas tarkoittaa transfobiaa toteuttavia tekoja. Tekijän motiivilla ei siis ole niinkään merkitystä vaan teolla itsessään. Esimerkiksi Suomen nykyinen translainsäädäntö on syvästi transfobinen: vaikkapa lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen perimmäinen tausta on siinä, ettei mies saa synnyttää.

Sisäistetty transfobia taas tarkoittaa transsukupuolisen itseensä kohdistamaa transfobiaa. Koska kukaan ei ole kulttuurin ulkopuolella, kulttuurinen transfobia vaikuttaa myös transsukupuolisten itsensä mielissä.

Varsinkin transnaisiin kohdistuva suoranainen fyysinen väkivalta, jopa murhat, on hälyttävän yleinen transfobian muoto, jota myös tässä elokuvassa käsitellään. Naaman teippaaminen väistää tyylikkäästi graafisemman väkivallan kuvauksen, johon se kuitenkin tehokkaasti viittaa. Henkinen väkivalta on toki vielä yleisempää.

Tehtävä

Keskustelkaa kulttuurisen transfobian vaikutuksista elokuvan päähenkilöön. Mistä näemme, että päähenkilö on selvästi kohdannut transfobiaa aiemminkin? Löydättekö elokuvasta päähenkilön sisäistetyn transfobian käsittelyä?

Tähän tehtävään voi ottaa tukea koko oppimateriaalista.