keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Transsukupuolisuus ja tirkistely

”Onko sinulle tehty leikkaus?”

Genitaalikirurgiaan viittaava kysymys liittyy kulttuuriseen ilmiöön, jossa transsukupuolisten kehot asetetaan tirkisteltäväksi. Transsukupuolisten kehot ja erityisesti genitaalit, sekä mahdolliset hoidot vaikutuksenaan aiheuttavat – sekä transfobian värittämää, että muuta – uteliaisuutta, jota ei ymmärretä pitää omana tietona. Tätä tapahtuu sekä yksilö-, että kulttuurisella tasolla ja se on raskasta – kuten muukin transfobia – myös silloin kun se ei kohdistu suoraan omaan kehoon. Tirkistely on osa transkehoihin kohdistuvaa kontrollia, yksityisyyden suojan heikkeneminen on sekä sorron seuraus, että sen keino.

Transkehojen tavoin muutkin normista poikkeavat kehot ovat kulttuurisen tirkistelyn ja kontrollin alaisia. Pohjimmiltaan jokainen keho joka ei ole valkoihoisen cissukupuolisen miehen keho saa osansa tästä.

Tehtävä

Pääosanäyttelijän transsukupuolisuus mahdollistaa sen, että elokuvan transkuvaus on hyvin kehollista, intiimiä ja aitoa, mutta asettaa myös elokuvan ja katsojan vastuuseen siitä millainen katse transkehoon suunnataan. Tutkikaa miten päähenkilö Marinan ja näyttelijä Daniela Vegan keho esitetään elokuvassa. Voitte pohtia esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

  • Miten Marinan kehon kuvaaminen vertautuu muiden elokuvan naisten kehojen kuvaamiseen? Löydättekö jotain erityisesti naiskehojen kuvaamisen liittyviä elementtejä, jotka pätevät myös Marinan kehoon? Entä eroaako Marinan kehon kuvaaminen jotenkin muiden naisten kehojen kuvaamisesta?
  • Tehdäänkö Marinan kehon ja elokuvan mieskehojen välille joitain vertauksia?
  • Mitä elokuva kertoo Marinan/Daniela Vegan transkehosta? Pohtikaa miksi yksittäiset ratkaisut, kuten alastomuus, ovat perusteltuja. Tai miksi ne eivät mielestänne ole.