keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Transsukupuolisuutta on pitkään käsitelty sekä kulttuurissa, että myös diagnostisesti seksuaalisena kieroutumana, omaan sukupuoleen kohdistuvana fetissinä. Eräs transfobian muoto onkin transnaisten kulttuurinen yliseksualisoiminen, mikä tarkoittaa sitä että transnaiset nähdään korostuneesti seksin ja seksuaalisuuden kautta ja heidän sukupuoltaan käsitellään eksotisoiden tai kiellettynä fantasiana.

Seksityö onkin monissa maissa transnaisille korostuneen yleinen elinkeino, vaikka transfobia lisää entisestään seksityöhön liittyviä vaaroja. Seksityö on usein keino henkilökohtaiseen autonomiaan ihmisille, joilla syystä tai toisesta on muuten heikot mahdollisuudet siihen, mikä transnaisten kohdalla tarkoittaa esimerkiksi transfobiasta johtuvia heikompia työllistymismahdollisuuksia.

Kysymys siitä, voiko heteromies harrastaa seksiä transnaisen kanssa vai onko se "homoa", tiivistää itseensä valtavan määrän transfobiaa: se käsittelee transnaisia ensisijaisesti seksin kautta, olettaa transnaisten olevan vähemmän oikeita naisia tai oikeasti miehiä, ja kiinnittää koko paketin homofobiseen lähtökohtaan, jossa homous on jotenkin paha asia. Transfobia kiinnittyy homofobiaan monin tavoin, mutta erityisesti transnaisten seksualisointiin ja seksuaaliseen patologisointiin: transnaisia käsitellään heteromiehiä huijaavina saalistajina tai ansoina, oikeasti miehinä.

Tehtävä

Etsikää yhdessä elokuvasta transnaisten transfobista seksualisoimista käsitteleviä kohtia, joko kokonaisia kohtauksia tai lyhyempiä välähdyksiä. Käsikirjoittakaa pienryhmissä kohtiin vaihtoehtoinen päätös, jossa joku sivullinen tai itse päähenkilö nousee vastustamaan hänen kohteluaan.

Tätä tehtävää voi käyttää myös muiden transfobian muotojen käsittelemiseen.