keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

 

Millainen maisema on elokuvan kuvaamalla Etelämantereella eli Antarktiksessa? 
 
Adélienmaa tai Adélienrannikko on osa Etelämantereen rannikkoa. Rantaviivan pituus on 350 km, ja alueeseen kuuluu noi 2600 pitkä sektori 
Etelänavalle asti. Alue on pääosin jään peitossa. Etelämanner on maailman eteläisin maanosa. Se on kylmin, tuulisin, korkein ja kuivin manneralue. Manteretta peittää keskimäärin n. kahden kilometrinpaksuinen jää. Keskilämpötila jäätiköllä on -60 °C ja rannikolla -10 °C. Etelämantereen mannerjäätikkö on n. 14 miljoonaa neliökilometriä. Vuoden keskilämpötila navalla on n. -37 °C, mikä tekee Antarktiksesta yhden vihamielisimmistä paikoista elämälle maailmassa. Ilma on erittäin kuivaa kylmyydestä johtuen. Sisämaasta rannikolle suuntautuvat kovat tuulet ja myrskyt ovat säätilalle leimallisia, tuulen nopeuden voi nousta jopa 320 km tunnissa. Eteläisen pallonpuoliskon talven ajaksi Antarktis vaipuu kaamokseen eikä Aurinko nouse puoleen vuoteen. Kesällä tilanne on päinvastainen, kun aurinko on horisontin yllä puoli vuotta yhtäjaksoisesti. 
 
a. Rakentakaa paperimassasta ja tapettiliisteristä pienissä ryhmissä jäätikkömaisema jäävuorineen ja -lohkareineen. 
b. Valmistakaa pingviinejä. Muovatkaa kanaverkosta ensin pingviinin hahmo ja päällystäkää se sitten tapettiliisteri-selluvillaseoksella ja sanomalehtisuikaleilla. Maalatkaa maisema ja valmiit pingviinit peiteväreillä. 
 
Taivaalla loimusi revontulia
Revontulet tahdittavat viehkeästi aurinkobalettia halki jäisen taivaanrannan, lähettäen valoaaltoja ja -kuvioita ylimaallisella sulokkuudella maailman suurimmalle näyttämölle, jäätyneen maiseman ylle kaartuvalle hiilenmustalle taivaalle. 
(Lähde: C.A Henden, kirjassa Jussila: Aurora. Wsoy 2002.)
 
Siloin kun revontulien syntyä ei ole osattu selittää, niihin liittyi monenlaisia tarinoita. Ennen uskottiin, että revontulet syntyvät ketun huiskiessa tunturien lumikinoksia hännällään. 
 
a. Millaisia tarinoita keksitte revontulien synnystä? Keksikää ja kertokaa ja yhdessä niiden syntytarinoita. 
b. Tutkikaa kuvia revontulista esim. Jouni Jussilan kirjasta Aurora – revontulien taivaallinen näytelmä. 
c. Maalatkaa vesiväreillä revontulia. Kokeilkaa erilaisia värisekoituksia. Lasipurkkeihin laitetaan vettä. Veden sekaan pudotetaan vähän väripigmenttiä, pari tippaa riittää. Millaisia värejä ja sävyjä saadaan sekoittamalla värejä keskenään? Tarvitaan isoja ja pieniä lasipurkkeja ja väripigmenttiliuosta. Värisekoituksia sisältävät vasipurkit näyttävät kauniilta ikkunalaudalla päivänvalossa. Järjestelkää niitä sävyjen mukaan.