Lisämateriaalia opettajalle
Tehtäviä
Luontoliiton Monimuotoisuutta metsäsuhteisiin -kouluvierailu
Linkki tulossa!
Tapaus takametsä -draamatehtävä
Tapaus takametsä on Luontoliiton entinen kouluvierailu, jonka materiaalit ovat kaikkien saatavilla. Se on draamatarina erään kuvitteellisen 8.-luokkalaisen suhteesta omaan lähimetsäänsä. Oppitunnin aikana saadaan tietoa metsistä sekä niiden hoidosta ja suojelusta draaman aidonkaltaisten tilanteiden myötä.
WWF:n opetusmateriaalit
WWF:n opetusmateriaaleista löytyy runsaasti monimuotoisuuteen ja metsiin liittyvää materiaalia, esim. Metsän monimuotoisuuden kartoitus ja Pihan monimuotoisuuden kartoitus.
Toivoa ja toimintaa -sivusto
Toivoa ja toimintaa on kattava sivusto, jolta löytyy monipuolista tietoa ja opetusmateriaaleja ja -vinkkejä kestävästä kehityksestä, siihen liittyvistä tunteista ja koulujen ja nuorten vaikuttamismahdollisuuksista.
Luonto ja tunteet -sivusto
Luonto ja tunteet -sivustolta löydät ratkaisukeskeistä tietoa ympäristöahdistuksesta ja muista tunteista, joita luonnon hätätila aiheuttaa.
Luettavaa aiheesta
Oppimateriaalissa aiemmin mainitut linkit, jos niitä ei hyödynnetty ennen elokuvan katsomista:
HS: Kielletty metsä
Yle: Vanhat metsät ovat vähissä ja pirstaleina – sadat eliölajit vaarassa hävitä (4.6.2023)
WWF: Suomen metsät
SLL: Näin tunnistat luonnonmetsän
Kirjoja
Juha Kauppinen: Heräämisiä – Kuinka minusta tuli luonnonsuojelija
Kirja, joka osaltaan innoitti ohjaaja tekemään Havumetsän lapset. Kirjassa Kauppinen käsittelee luonnonsuojelun perimmäistä olemusta,
Juha Kauppinen: Monimuotoisuus – lyhyt oppimäärä
”Monimuotoisuus – lyhyt oppimäärä on yksi mahdollisuus nuorille ja muille kiireisille omaksua perusasiat, jos kiinnostus tai aika eivät riitä pitkien reportaasien lukemiseen. Kirjassa kerron, mitä luonnon monimuotoisuus tarkoittaa, miksi se on niin arvokas asia ja miten se on uhattuna”
Pekka Juntti, Anssi Jokiranta, Anna Ruohonen ja Jenni Räinä: Metsä meidän jälkeemme
”Metsäkirja uudelle sukupolvelle. Suomalainen metsä elää kohtalonhetkiään. Metsistämme valtaosa on talousmetsää, jossa hakkuut ovat ennätysmäisen suuret. Miten tähän on tultu? Vetävästi kirjoitettu teos ehdottaa vaihtoehtoja ”puupelloille” ja pohtii yhdessä metsänkäyttäjien ja tutkijoiden kanssa, millaista suomalainen metsä voisi olla tulevaisuudessa – sellainen metsä, josta hyötyvät niin kansantalous kuin elintilastaan taisteleva helmipöllökin.” Tieto-Finlandia palkinto 2019.
Petri Keto-Tokoi ja Timo Kuuluvainen: Suomalainen aarniometsä
Kauniisti kuvitettu kattava tietokirja luonnonmetsistämme, niiden elämästä, historiasta ja merkityksistä suomalaisille. Vuoden luontokirja 2011
Jaana Kanninen ja Sanni Seppo: Huuto kaupunkiluonnon puolesta
Kirjassa kuvaillaan kaupunkien rakentamispaineesta johtuneita lähiluontokiistoja asukasaktiivien suulla. Kirjaan liittyen on myös nettisivu: https://www.huutokaupunkiluonnonpuolesta.com/
Elokuvasta kirjoitettua:
HS: “Variety-lehti kehuu Virpi Suutarin dokumenttia: ‘Oodi Suomen vanhojen havumetsien ihmeille'”
HS: “Hieno elokuva suomalaismetsistä haastaa katsojaa: ollako aktivistien vai metsäyhtiöiden puolella”
Voima: “Havumetsän lapset on runollinen manifesti suomalaisten luonnonmetsien ja niiden suojelun puolesta”