keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU
Havumetsän lapset (2024). Kuva: Teemu Liakka. Euphoria Film.

Tehtäviä

Luontoliiton Monimuotoisuutta metsäsuhteisiin -kouluvierailu 

Linkki tulossa! 

Tapaus takametsä -draamatehtävä 

Tapaus takametsä on Luontoliiton entinen kouluvierailu, jonka materiaalit ovat kaikkien saatavilla. Se on draamatarina erään kuvitteellisen 8.-luokkalaisen suhteesta omaan lähimetsäänsä. Oppitunnin aikana saadaan tietoa metsistä sekä niiden hoidosta ja suojelusta draaman aidonkaltaisten tilanteiden myötä.  

WWF:n opetusmateriaalit

WWF:n opetusmateriaaleista löytyy runsaasti monimuotoisuuteen ja metsiin liittyvää materiaalia, esim. Metsän monimuotoisuuden kartoitus ja Pihan monimuotoisuuden kartoitus.

Toivoa ja toimintaa -sivusto 

Toivoa ja toimintaa on kattava sivusto, jolta löytyy monipuolista tietoa ja opetusmateriaaleja ja -vinkkejä kestävästä kehityksestä, siihen liittyvistä tunteista ja koulujen ja nuorten vaikuttamismahdollisuuksista. 

Luonto ja tunteet -sivusto

Luonto ja tunteet -sivustolta löydät ratkaisukeskeistä tietoa ympäristöahdistuksesta ja muista tunteista, joita luonnon hätätila aiheuttaa. 

Luettavaa aiheesta 

Oppimateriaalissa aiemmin mainitut linkit, jos niitä ei hyödynnetty ennen elokuvan katsomista

HS: Kielletty metsä

Yle: Vanhat metsät ovat vähissä ja pirstaleina – sadat eliölajit vaarassa hävitä (4.6.2023)   

WWF: Suomen metsät 

SLL: Näin tunnistat luonnonmetsän 

Kirjoja 

Juha Kauppinen: Heräämisiä – Kuinka minusta tuli luonnonsuojelija 

Kirja, joka osaltaan innoitti ohjaaja tekemään Havumetsän lapset. Kirjassa Kauppinen käsittelee luonnonsuojelun perimmäistä olemusta,  

Juha Kauppinen: Monimuotoisuus – lyhyt oppimäärä 

”Monimuotoisuus – lyhyt oppimäärä on yksi mahdollisuus nuorille ja muille kiireisille omaksua perusasiat, jos kiinnostus tai aika eivät riitä pitkien reportaasien lukemiseen. Kirjassa kerron, mitä luonnon monimuotoisuus tarkoittaa, miksi se on niin arvokas asia ja miten se on uhattuna” 

Pekka Juntti, Anssi Jokiranta, Anna Ruohonen ja Jenni Räinä: Metsä meidän jälkeemme 

”Metsäkirja uudelle sukupolvelle. Suomalainen metsä elää kohtalonhetkiään. Metsistämme valtaosa on talousmetsää, jossa hakkuut ovat ennätysmäisen suuret. Miten tähän on tultu? Vetävästi kirjoitettu teos ehdottaa vaihtoehtoja ”puupelloille” ja pohtii yhdessä metsänkäyttäjien ja tutkijoiden kanssa, millaista suomalainen metsä voisi olla tulevaisuudessa – sellainen metsä, josta hyötyvät niin kansantalous kuin elintilastaan taisteleva helmipöllökin.” Tieto-Finlandia palkinto 2019.

Petri Keto-Tokoi ja Timo Kuuluvainen: Suomalainen aarniometsä 

Kauniisti kuvitettu kattava tietokirja luonnonmetsistämme, niiden elämästä, historiasta ja merkityksistä suomalaisille. Vuoden luontokirja 2011 

Jaana Kanninen ja Sanni Seppo: Huuto kaupunkiluonnon puolesta  

Kirjassa kuvaillaan kaupunkien rakentamispaineesta johtuneita lähiluontokiistoja asukasaktiivien suulla. Kirjaan liittyen on myös nettisivu: https://www.huutokaupunkiluonnonpuolesta.com/  

Elokuvasta kirjoitettua: 

Yle: “Metsäaktivisteista elokuvan tehnyt Virpi Suutari: ‘He ovat kuin kaivosten kanarialinnut ja varoittavat meitä vaarasta'”

HS: “Variety-lehti kehuu Virpi Suutarin dokumenttia: ‘Oodi Suomen vanhojen havumetsien ihmeille'”

HS: “Hieno elokuva suomalaismetsistä haastaa katsojaa: ollako aktivistien vai metsäyhtiöiden puolella”

Voima: “Havumetsän lapset on runollinen manifesti suomalaisten luonnonmetsien ja niiden suojelun puolesta”