keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Elokuvagenren tunnistaminen

 • Jakaantukaa pienryhmiin.
  Muistelkaa ensin, mitä tarkoittaa genre (l. lajityyppi, tyylilaji). Kirjoittakaa ylös sen jälkeen, millaisia genrejä tiedätte olevan. Pohtikaa seuraavaksi hetki, mikä kullekin nimeämällenne genrelle on ominaista. Voitte myös pohtia, miksi elokuvia on tapana luokitella lajityyppeihin. Pohtikaa lopuksi, mitä genre(j)ä He ovat paenneet mielestänne edustaa ja perustelkaa näkemyksenne edelliseen pohjaten.

  Huomautuksena opettajalle: vaikka jotkut genret, kuten kauhu ja komedia, ovat tunnetumpia ja hyväksytympiä kuin toiset, lajityyppejä ja niiden alatyyppejä on periaatteessa rajattomasti (”pseudodokumentaarinen kauhu”, ”High School -draamakomedia” jne.).
   

Road movie elokuvagenrenä

 • Eräs genreluokitus, jonka alle He ovat paenneet voidaan sijoittaa, on niin kutsuttu road movie (”tie-elokuva”). Pohtikaa mikä tälle lajityypille on keskeistä käyttäen esimerkkinä vaikkapa seuraavia tunnettuja tie-elokuvia:

Easy Rider –matkalla (Dennis Hopper, 1969); traileri

Thelma & Louise (Ridley Scott, 1991); traileri

Moottoripyöräpäiväkirja (Walter Salles, 2004); traileri

Little Miss Sunshine (Jonathan Dayton & Valerie Farisn, 2006); traileri

Erämaan armoille (Sean Penn, 2007); traileri

Elokuu (Oskari, Sipola, 2011); traileri

Tracks (John Curran, 2013); traileri

Voitte myös vapaasti keksiä lisää esimerkkejä.

 • Tunnettu sitaatti Leo Tolstoilta kuuluu, että ”kaikki merkittävä kirjallisuus käsittelee jompaakumpaa kahdesta tarinasta: mies lähtee matkalle tai muukalainen saapuu kaupunkiin”. Myöhemmin Peter von Bagh on laajentanut tämän koskemaan myös elokuvaa.
  Keskustelkaa, mitä mieltä olette väitteestä.

  Puhuuko Tolstoi/von Bagh mielestänne genrestä vai jostain muusta? Mistä muusta?

  Voitte myös tehdä leikkimielisen kokeen, jossa joku luokasta vuorollaan nimeää elokuvan ja yhdessä yritätte sijoittaa sen jommankumman nimikkeen alle. Pohtikaa tämän yhteydessä esimerkiksi millaisia allegorioita matkalle lähteminen tai matkustaminen saa erilaisissa kirjoissa ja elokuvissa.