keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Nämä harjoitukset sopivat kaikkiin animaatiopaketin elokuviin.

1. Kuinka kuva saadaan liikkumaan.
Havainnollistetaan silmän jälkikuvailmiötä.

a. Kuminauha-animaatio

Tarvitaan: sakset, pahvia, tusseja, kuminauhoja, liimaa

Noin 10 x 10 cm kokoisen pahvinpalan keskelle piirretään kuva tai liimataan lehdestä leikattu kuva, vaikkapa kasvot. Pahvinpalan toiselle puolelle, palan keskelle, piirretään tai liimataan kasvoille taustakuvaksi esimerkiksi kalterit. Taustakuvan koko pitää olla niin suuri, että kasvot mahtuvat sen sisälle. Pahvin molempiin reunoihin, samalle kohtaa tehdään reiät, joista pujotetaan kuminauhat. Nyt liikkuva kuvaleikki on valmis. Kuminauhoja kierretään tiukalle ja sitten ne vapautetaan pyörimään. Pahvinpala alkaa pyöriä nopeasti ympäri ja näyttää siltä, kuin kasvot katselisivat kaltereiden takaa.

b. Kynäanimaatio

Tarvitaan: sakset, pahvia, tusseja

Taitetaan pienehkö paperi keskeltä kahtia niin, että saadaan lehtinen. Piirretään taitetun paperiin molempien puoliskojen samaan kohtaan kuva. Kuviin täytyy piirtää pieni liike-ero. Piirretään vaikkapa jäniksen pää niin, että se on ensimmäisessä kuvassa on korvat pystyssä ja toisessa korvat alhaalla. Lehtisen kansipuoli rullataan lyijykynän ympärille. Sitten rullalla olevaa kansipaperia liikutetaan nopeasti auki kynän avulla alakuvan päällä. Näyttää siltä, että jänis liikuttelisi korviaan.

2. Leikitään videokameralla

a.  Katoamistemppu

Toinen lapsi istuu tuolissa ja toinen osoittaa häntä taikasauvallaan ja lausuu taikasanan. Istuva lapsi katoaa kuvasta. Temppua voi muunnella monin tavoin; kadonneen lapsen tilalle voi ilmestyä pehmolelu tai hänelle voi ilmaantua vihreät hiukset tms.

Tilanne kuvataan siten, että kuvaaja pysäyttää taikasauvan heilautuksen jälkeen videokameran. Täytyy kuitenkin muistaa, että annetaan kameran kuvata tilannetta vielä muutaman sekunnin taikasauvan heilahduksen jälkeen. Sillä aikaa kun kamera on pysäytetty istuva lapsi livahtaa pois tuolilta. Taikurin pitää pysyä samassa asennossa siihen asti, kunnes kamera käynnistetään taas uudelleen. Liitetään harjoitukseen taustamusiikkia.

b. Trikkikuvausharjoituksia

Miten elokuvissa saadaan aikaan jännittävä tunnelma. Keksitään yhdessä pieni pelottava tarina vaikkapa haamutalosta. Mietitään kuinka saadaan aikaan pelottavia ääniä, suden ulvontaa, tuulen ujellusta tai muita arvoituksellisia ääniä?

Millainen valaistus tehostaisi jännittävää tunnelmaa? Taskulampun voi peittää muovikalvolla tai valaisimeen voi vaihtaa värillisen lampun.

Aaveet saadaan näyttämään lähes jättiläisiltä, jos niitä kuvataan alakulmasta. Näyttelijöille tarvitaan haamukaapuja.

Kuvataan tarina ja katsellaan lopuksi elokuvat.

c. Vuorikiipeilyä

Kun videokamera käännetään jalustalla vinoon, niin näyttää siltä, että lattia nousisi seinäksi. Lapsi käy makaamaan lattialle ja alkaa ryömiä. Jotta tilanteen saisi näyttämään vuorikiipeilyltä, käytetään rekvisiittana köyttä. Miltä näyttäisi, jos hämähäkkimies kiipeilisi seinällä, entä jos joku olisi luiskahtanut jyrkänteeltä ja toinen yrittäisi kiskoa häntä ylös?

d. Millaiset äänet näihin elokuviin sopisivat? Äänitetään taustamusiikkia tai -äänet.