keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Plumps!

1997 / 8 min

Kössi Kenguru saapuu meren rantaan ja haluaa kovasti pienelle palmusaarelle lekottelemaan. Jostain syystä kalat estävät Kössin yritykset päästä saarelle. Vasta kun kekseliäs siili saapuu rannalle, asiat alkavat sujua.

1. Pussijuoksu. Vanhanaikaisia perunasäkkejä ei enää ehkä ole saatavilla, mutta vanhasta pussilakanasta tai lakanasta voi nopeasti ommella hyppelysäkit. Harjoitellaan aluksi hyppelyä. Se sujuu helpommin, kun laittaa jalat pussin nurkkiin. Hyppelystä voi tehdä yksilökilpailun tai viestijoukkuekilpailun. Kannattaa kokeilla myös kilpailua, jossa hypellään ympyrän muotoinen matka. Ajanottaja ilmoittaa ohihyppelijöille kuinka kauan aikaa kierrokseen kului. Voittaja ei ole nopein, vaan se, joka pystyy saamaan toisella kierroksella saman ajan kuin ensimmäisellä kierroksella. Leikissä tarvitaan siis ajattelua ja tarkkuutta.

2. Mihin esineitä voi käyttää? Tarvitaan: kampa, kynä, paperia tms.

Leikkijät asettuvat piiriin istumaan. Kaksi esinettä kiertää piirissä samalla kun soitetaan musiikkia. Kun musiikki lakkaa kuulumasta niin ne, joille esineet ovat jääneet, keksivät mihin niitä voi käyttää. Samaa käyttötarkoitusta ei voi sanoa useampaan kertaan.

3. Arvioidaan ajankulua. Katsotaan seinäkellosta kuinka sekuntiviisari tikittää minuutin mittaisen ajan. Lasten tehtävänä on arvioida ilman kelloa koska minuutti on kulunut. Kun on omasta mielestä oikea hetki, niin saa nousta seisomaan. Lähimmäksi osunut on voittaja.

Tohelo ukkeli

1996 / 9 min

Tohelo ukkeli on muunnelma kansansadusta, joka tunnetaan parhaiten nimellä Ukko akan töissä. Ukko jää askartelemaan kotitöiden parissa akan ja piian tehdessä heinätöitä. Kaikki ei suju kuitenkaan niin kuin pitäisi, sillä ukko on oikea poropeukalo. Talon sika aiheuttaa hänelle aivan erityisiä ongelmia. Talo on jo tuhon partaalla, kun heinäntekijät saapuvat kotiin. Elokuvan teemoja ovat mm. tahallaan ja vahingossa tekeminen, ymmärtäminen ja anteeksiantaminen, harkinta ja huolimattomuus.

1. Edellä mainittujen lisäksi voidaan keskustella myös siitä, miten kotityöt nykyisin jakautuvat. Onko edelleen niin, että on miesten ja naisten töitä? Mitä kotitöitä lapset tekevät kotona?

2. Leikitään kotia. Keskustellaan aluksi minkälaisia rooleja leikissä voisi olla (perheet, kauppa, lääkäri, työpaikat jne) Aikuisen jakamat lapsiryhmät sopivat keskenään sen, minkä roolin he leikissä haluaisivat. Rakennetaan kodit ja kaupat ym. Vierailut toisten luona kuuluvat asiaan, samoin kaupassa käynti jne. Aikuiset voisivat hoitaa jotakin roolia kuten kauppaa, lääkäriä.

3. Omat reseptit:

a. Lapset saavat tuoda kotoa kaksi reseptiä. Mikä on isoveljen tai -siskon herkkuruoka? Mistä ruuasta mummo nauttii? Entä eno, vaari tai isä?  Reseptit kootaan yhteen ja ne kuvitetaan kootun teoksen aiheeseen liittyen. Samanlaisen kirjasen voi tehdä vaikkapa aiheesta ”meidän parhaat niksit” 

b. Leivotaan ja kokataan oman keittokirjan reseptejä. Pidetään juhlat ja kutsutaan omat perheet syömään!

Uninen kurpitsa

2002 / 8 min

Hiirikoira lähtee lentoon, Kössi Kenguru kastelee kurpitsoita, possu onkii merellä. Kuinka nämä tapahtumat liittyvät toisiinsa. Animaatio Uninen kurpitsa auttaa lasta ymmärtämään, että piirretty elokuva on pelkkää mielikuvituksen tuotetta eikä aivan totta. Elokuvassa animaationtekijän käsi ohjailee ja yhdistelee tapahtumia ja piirroshahmon kohtaloita. Mielikuvitus, kurpitsan hahmossa tahtoo vain välillä karkailla omille teilleen.

1. Mitä mahtaa olla mielikuvitus? Mihin sitä tarvitaan vai tarvitaanko mihinkään?

2. Kerrotaan kuvista tarinoista

a. Leikataan lehdistä yksin tai parin kanssa esimerkiksi kymmenen kuvaa ja järjestetään ne riviin. Keksitään kuvista tarina ja kerrotaan muille.

b. Poimitaan satunnaiset 10 kuvaa ja keksitään miten ne liittyisivät toisiinsa ja kerrotaan tarina.

c. Tarinoita höystetään ja ne saadaan usein mielenkiintoisiksi yllättävillä käänteillä. Valitaan kuvasarjaan joku yllättävä kuva mukaan. Aikuinen voi myös valita ennalta joitakin hassuja kuvia, jotka sitten liitetään tarinoihin.

3. Mitä jos- kuvitteluleikki

Jos olisin joku eläin, avaruusolio, presidentti, vanha vaari tai mummi, peukalon korkuinen, puu, kukka tms. Kerrotaan toisille millainen olisin ja millaista elämä olisi valitussa hahmossa.

Veturi

1978 / 7 min

Veturi on pieni kertomus fantasiahahmosta, joka yrittää saada yksinäisen veturin liikkeelle. Veturi ei suostu lähtemään, vaan reagoi yllättävin tavoin käynnistysyrityksiin. Hahmo on jo luopunut toivosta saada haluamansa kyyti, kun tapahtumiin tulee yllättävä käänne.

Veturi kaipasi ystäväänsä. Junan vaunu oli sen pari.

1. Erilaisia pareja

a. Keksitään pareja, esim. ämpäri ja lapio, suksi ja sauva jne.

Kun osaa perustella, niin yllättävätkin asiat voivat kuulua yhteen!

b. Aikuinen valitsee kolme tai neljä esinettä. Lasten tehtävänä on perustella miksi ne kuuluvat yhteen, mikä niitä yhdistää. Sukka ja teekuppi, mikä niitä yhdistää?

2. Luetellaan erilaisia asiaryhmiä, kuten hedelmiä tai vihanneksia, mutta joukkoon lipsautetaan yksi tai kaksi sellaista, jotka eivät kuulu joukkoon, lasten tehtävä on päätellä, mitkä eivät kuulu joukkoon  ja miksi eivät.

3. Leikataan lehdistä erilaisten ihmisten kuvia. Valitaan nuoria, vanhoja, lihavia, laihoja, tummia, vaaleita, mustia, valkoisia, eri rotuisia, köyhiä, rikkaita jne.  Keskustellaan siitä, miten ihmiset eroavat toisistaan? Millä tavoin heidän kotinsa, maansa, päivänsä eroavat toisistaan tai ovat samanlaisia? Mietitään, mitä yhteistä kaikilla ihmisillä on. Yhteistä  on esim. erilaiset tarpeet, kuten ruoka, juoma, jne.

Veturin piipusta tupsahti kaikenlaista tavaraa.

4. Kerrotaan Veturi-tarina varjoteatterin keinoin. Jokainen voi leikata kartongista oman hassun tavaran, jonka piippu tuprauttaa ulos.

5. Hassuista tavaroista lähtee myös ääni. Keksitään tavaroille ääniä.

Yhä ylöspäin

2000 / 6 min

Kössi Kengurulla on ongelma, jota hän ei kykene ratkaisemaan kovasta yrittämisestä huolimatta. Onneksi Rolle Vantti on lähettyvillä ja rientää Kössille avuksi. Tämäkään ei vielä riitä, vaan Rollen on kutsuttava lisää kavereita. Animaatio on tarkoitettu pienimmille lapsille. Sen teemoja ja keskustelun aiheita ovat: ystävien merkitys, auttaminen, solidaarisuus ja itsetunto.

1. Mietitään, mikä voisi olla jokin korkea paikka, jossa voisi käydä, esim. kirkontorni, laskettelumäki, vesitorni…

2. Piirretään ja maalataan käynti.

3. Rakennetaan torneja.

a. Tarvitaan puutikkuja ja liimaa, alustaksi esim. paksua kartonkia tai pahvia.

b. Rakennetaan palikoista torni. Kuinka korkeaksi sen saa yksin, entä parin kanssa?

Tarinassa Kössi Kengurun ongelma ratkesi ystävien avulla. Kun luottaa toinen toiseensa, niin vaikeatkin asiat sujuvat helpommin.

4. Kokeillaan ihmispyramidin tekoa. Kuinka korkeaksi sen voi saada? Mitä muita temppuja lapset tietävät, joissa täytyy luottaa toiseen?

5. Erilaiset kuljetusleikit ovat hauskoja, ilman yhteistyötä ne eivät onnistu.

a. Pallon kuljetus

Pieni pallo asetetaan esimerkiksi kirjan kannen päälle. Lapset kuljettavat palloa pareittain. Tällöin heidän pitää ottaa huomioon toistensa liikkeet ja myötäillä niitä. Pallo kuljetetaan sovittuun paikkaan.

On hauska kokeilla myös, kuinka pystyy kuljettamaan yhdessä parin kanssa ilmapalloa vatsojen välissä, etusormien välissä, päiden välissä.

b. Luottamuskävely

Jaetaan leikkijät pareiksi. Toiselle sidotaan huivi silmille. Hänen täytyy luottaa pariinsa. Pari saa taluttaa sokeaa. Hänen tehtävänään on huolehtia siitä, että sokea saa kulkea turvallisesti ja ettei hän törmäile mihinkään ja satuta itseään. Pari ohjailee sokeaa ilman sanoja pitämällä kevyesti sormenpäillä kiinni hänen olkapäästään. Sitten vaihdetaan osia. Lopuksi keskustellaan kokemuksista.

c. Leikkiä voidaan leikkiä myös niin, että kuljetetaan sokeaa tunnustelemaan huoneessa olevia tavaroita tai siellä voi olla joitakin tavaroita piilotettuna. Sokea voi tunnustelun perusteella arvata mitä esineet ovat. Hän saa myös kuvailla esineitä kertomalla, miltä ne tuntuvat.

6. Elävän mallin piirtäminen lyijykynällä tai hiilellä.

a.  Piirretään pareittain toisesta muotokuva. Toinen on mallina, toinen piirtää. Sitten vaihdetaan osia. Aikuinen jakaa parit; toisiaan vähemmän tuntevat laitetaankin yhteen. Materiaaliksi sopii hiili ja mikä tahansa huokoinen paperi. Lopuksi työt fiksataan, ettei hiili leviä.

b. Tehdään useita nopeita mallipiirrosluonnoksia isolle paperille, esim. voimapaperi käy hyvin. Lapset jaetaan n. 4-5 hengen ryhmiin. Ryhmän lapsista yksi kerrallaan on mallina eri asennoissa. Erilaisten harjoitelmien, croquies-piirrosten jälkeen piirretään yksi asento huolella, käyttäen siihen aikaa.