Elokuvan juoni
1. Elokuvan draamankaari voidaan usein jakaa alkuun, keskikohtaan ja loppuun.
ALKU: Tarinan alussa esitellään päähenkilöt, mahdollisesti muita sivuhenkilöitä sekä tapahtumapaikka. Tapahtumat sysätään liikkeelle. Elokuvan alussa ilmenee jokin ongelma tai ristiriita liittyen tarinan päähenkilöihin. Katsojalle herätetään mielenkiinto.
KESKIKOHTA: Tarinan keskikohdassa kertomus etenee kohti tarinan huippukohtaa eli käännekohta, jossa tapahtuu yllättäviä asioita.
LOPPU: Päähenkilöiden asiat ratkeavat ja tarina saatetaan päätökseen. Hyvä voittaa ja paha saa palkkansa.
Jaottele elokuvan tarina alkuun, keskikohtaan ja lopetukseen. Käytä seuraavia kysymyksiä apuna ja vastaa niihin:
- Miten tapahtumat sysätään liikkeelle?
- Mikä ongelma ilmenee elokuvan alussa?
- Miten mielenkiinto herätetään elokuvassa?
- Mikä on elokuvan tarinan käännekohta?
- Mitä yllättäviä asioita tarinassa tapahtuu?
- Miten asiat ratkeavat?
- Miten hyvä voittaa ja paha saa palkkansa?
2. Tarinassa voi olla yksi pääjuoni ja useita sivujuonia. Elokuvan pääjuoni on usein seikkailujuoni (tapahtumajuoni). Sivujuonet ovat usein rakkausjuoni (tunnejuoni) tai komediajuoni. Nimeä elokuvan seikkailujuoni, rakkausjuoni ja komediajuoni.
3. Elokuva päättyy rosvojen pidätykseen ja Heinähattu ja Vilttitossu saavat kunniaa urotöistään rosvojen nappaamisesta. Konstaapelien rooli Rubensin veljeksinä jää salaisuudeksi.
a) Ideoi elokuvan tarinalle erilainen lopetus. Kirjoita lopetus kertomuksen muotoon.
b) Kertaa, millainen on onnistunut uutisotsikko. Kirjoita elokuvan tarinan lopputapahtumista vähintään kolme iskevää uutisotsikkoa. Voit keksiä uutisotsikot elokuvan tarinan lopputapahtumista tai itse kirjoittamastasi lopetuksesta.