keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Ihmisillä on makuaisti, hajuaisti, näköaisti, kuuloaisti, tuntoaisti, tasapainoaisti ja sisätuntemusaisti. Sisätuntemusaisti tarkoittaa esimerkiksi näläntunnetta, kuumeentunnetta ja muita omaan kehoon liittyviä tuntemuksia.

1. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat maaseudulle. Kerro parillesi tapahtumapaikoista siten, että yrität kuvailla paikkaa mahdollisimman montaa aistiasi apuna käyttäen.

2. Valitse yksi aisti ja käytä sitä apuna kirjoittaessasi runoa. Kirjoita runo, jossa on kaksi säkeistöä ja kummassakin säkeistössä neljä säettä. Voit kokeilla myös riimipareja. Runon aihe voi liittyä maaseutuun, mökkeilyyn ja luontoon.

3. Ihmisen tuntoaisti voidaan jakaa kosketus-, värinä- lämpö- kylmä- kipu- asento- ja paineaistiin. Käykää yhdessä läpi ennen tehtävän tekemistä, mitä erilaiset tuntoaistin osa-alueet voivat tarkoittaa. Mitä esimerkiksi tarkoittaa asentoaisti?
Pohdi parisi kanssa alla olevia kysymyksiä, ja miettikää yhdessä, tuntuuko kylmältä tai kuumalta, onko kipua, missä asennossa keho on, tuntuuko painetta tai värinää ja mikä koskettaa ihoa ja miten. Kymmenen tuntoaistiharjoituksen tekemistä helpottaa itse kokeilemalla samanlaista liikettä tai asentoa.

  • Miltä tuntuisi ajaa tandem-polkupyörällä mökkitietä ylöspäin?
  • Miltä tuntuisi keikkua pakettiauton katolla kuin köytetty sello?
  • Miltä rosvoista tuntui kaatua Heinähatun ja Vilttitossun tekemään maakuoppaan?
  • Miltä Rillirouskusta tuntui naamioitua lakanaan?
  • Miltä Vilttitossusta tuntui Isonavan vanukkaan nuolaiseminen?
  • Miltä vesi tuntui yöuinnilla?
  • Miltä Rillirouskusta tuntui, kun hän monta kertaa tipahti Villa Myssyn terassilta alas?
  • Miltä rosvoista tuntui etsiä aarretta metsän keskellä?

4. Miljöö tarkoittaa elokuvan tarinan tapahtumapaikkoja ja tapahtuma-aikaa. Elokuvan miljöönä on maaseutu mökkeineen. Vertaile elokuvan Villa Commondorea ja Villa Myssyä. Tee itsellesi vertailutaulukko, jossa vertailet lomatalojen ulkonäköä, mökkien varustusta ja majoittujia.

5. Elokuvan henkilöt ovat aikamoisia herkkuahmatteja. Alibullenit leipoivat hämmästyttäviä herkkuja. Konstaapelit eivät voineet vastustaa hillomunkkeja. Hanna Kattilakoski leipoi herkullisen mansikkatäytekakun.
a) Kuvittele istahtavasi Alibullenien herkkupöydän äärelle. Kuvittele itsesi herkkupöydän äärelle käyttämällä kaikkia aistejasi. Kirjoita vihkoosi mahdollisimman monta verbiä, adjektiivia ja substantiivia, jotka kuvaavat elokuvan tarinassa notkuvia herkkupöytiä.
b) Piirrä herkkuja notkuva pöytä. Tuo piirustuksessasi esiin mahdollisimman paljon edellisessä tehtävässäsi käyttämiäsi sanoja.

6. Konstaapelien matkatavarat ja kulkupeli olivat hyvin erilaisia kuin mitä Kattilakoskien. Palauta mieleesi kulkupelit ja lomalle pakatut asiat. Laadi pakkauslista eli luettelo. Ympyröi valmiista luettelosta ne asiat, joita et itse ottaisi lomalle mukaan. Tämän jälkeen jatka listaa asioilla joita ilman et voisi lähteä Villa Myssyn kaltaiseen paikkaan lomalle.

7. Heinähattu ja Vilttitossu löytävät aarrekartan. Suunnittele oma mielikuvitusympäristösi, jossa on reitti aarteen luokse.

8. Perhosen toukat olivat Matti Kattilakoskelle hyvin tärkeitä. Hän kantoi terraariota huolellisesti joka paikkaan ja tarkkaili perhosten muodonmuutoksien vaiheita. a) Käy parisi kanssa läpi perhosen muodonmuutoksen vaiheet.
b) Palauta mieleesi, miten tietoteksti laaditaan. Valitse internetistä yksi perhoslaji, johon tutustut tarkemmin. Kirjoita lyhyt tietoteksti perhosesta. Voit lopuksi piirtää tarkan ja huolellisen kuvan valitsemastasi perhoslajista.

9. Elokuvassa vilisi paljon erikoisia sanoja ja sanoja, jotka kuulostavat vierasperäisiltä ( yleissanoista esimerkiksi trubaduuri, trampoliini, macaron, nonparelli ja erisnimistä Rubens, Adam, Alibullen jne.) Kirjoita ylös aakkoset. Keksi jokaisen aakkosen kohdalle kolme vierasperäistä tai erikoista sanaa. Palauta mieleesi, mitä eroa on yleis- ja erisnimillä. Keksi jokaisen aakkosen kohdalle vielä yksi erisnimi. Käytä mahdollisimman monta erilaista erisnimeä eikä pelkästään ihmisten etu- tai sukunimiä.

10. Etsi elokuvasta vastakohtia. Keksi kymmenen vastakohtaparia. Esimerkiksi Rillirouskun uimahousut olivat pienet ja Isonavan uimahousut suuret. Tämän jälkeen taivuta parillesi jokaisen adjektiivin vertailumuodot. Esimerkiksi pieni, pienempi, pienin ja suuri, suurempi, suurin.