keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Helmiä ja sikoja

Oppimateriaalin teemoja: lasten oikeudet, laki, ystävyys, perhesuhteet

Synopsis: Hirvoset, neljä veljestä ja isä-Ukko elävät Joensuun Rantakylässä. He pitävät yhtä niin hyvinä kuin huonoinakin hetkinä. Ukko ja pojat myyvät yön pimeinä tunteina pikkusuolaista ja pimeää viinaa baarista poistuville. Bisnekset kariutuvat ja pojat joutuvat vielä enemmän tuuliajolle, kun Ukko ajaa viinalastin ojaan ja joutuu epäonnistuneen viinanryöstökeikan seurauksena vankilaan. Poikien elämää vaikeuttavat paikalliset roistot viinavelkojina ja oven taakse tupsahtanut pikkusisko. Pikkusiskon lauluäänen avulla aletaan pelastaa isää ja veljeksiä velkojien hampaista ja siskoa ahneen ja alkoholisoituneen äidin kynsistä.

Oppimateriaali on suunnattu yläkouluihin, lukioon ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

Oppimateriaalin on laatinut kouluttaja ja kuvataideopettaja Hanna Niinistö.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Oppimateriaali on laadittu vuonna 2003. Linkit on tarkistettu heinäkuussa 2012.

 

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Helmiä ja sikoja

Hirvoset, neljä veljestä ja isä, elelevät Joensuun Rantakylässä ja pyörittävät pienimuotoista bisnestä: \\\\\\\”Pimeä viinaa ja pikkusuolaista\\\\\\\”. Eräänä päivänä täysi viinalasti tuhoutuu viimeistä pulloa myöten ja Hirvoset jäävät rutkasti velkaa pahiksille. Päättävät ryöstää Alkon. Keikka menee pieleen, kun perheen pää, entinen baarimikko, innostuu sekoittelemaan drinkkejä tarjolla olevista hienoista viinoista. Pojat luikertelevat itselleen vapauttavat tuomiot, mutta Ukko joutuu vankilaan.

Ilman johtajaa ja velkojien pelossa pojat joutuvat tuuliajolle, tilannetta mutkistaa vielä taloon muuttava sohvantakana kasvanut pikkutyttö, jätkien siskopuoli. Läde päättää valmentaa tytöstä tenavatähden lähestyviin kilpailuihin, joissa on tarjolla suuri rahapalkinto. Ikävä kyllä Saara sattuu olemaan sairalloisen ujo ja lukitsee itsensä vessaan jo pelkästä esiintymisen ajatuksestakin.
Apuun palkataan Laura, kapakoihin eksynyt entinen lapsitähti, joka on halukas muuttamaan pois väkivaltaisen miehensä luota. Homma alkaa toimia.

Mutta jotta Helsingin finaalista ja voittorahoista voi vielä unelmoida, on Saaran voitettava ensin Joensuun paikalliskarsinta. Lisäksi Saaran äidillä, ulosottomiehellä sekä Sialla ja Limpulla on omat unelmansa voittorahojen saamisesta.

Julkaisuvuosi:
2003
Pituus:
112 min.
Levittäjä:
Nordisk Film Theatrical Distribution Oy
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Perttu Leppä
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Mikko Leppilampi, Unto Helo, Timo Lavikainen, Jimi Pääkallo, Laura Birn, Amanda Pilke
Nimi ruotsiksi:
Helmiä ja sikoja