keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU
  • Mitä opiskelijoille tulee mieleen sanaparista romanttinen komedia? Mitä esimerkkielokuvia heille tulee mieleen? Kuinka moni pitää romanttisista komedioista? Kuinka moni ei voi sietää niitä? Miksi joku pitää / ei pidä romanttisista komedioista?

Tutustuminen romanttiseen komediaan genrenä

Hulluna Saraan on romanttinen komedia, vaikka ei aivan tavanomaisimmasta päästä. Sitä voidaan kuitenkin käyttää esimerkkinä tutustuttaessa romanttisen komedian lajityypillisiin piirteisiin.

Romanttisessa komediassa yhdistyy kaksi hyvin suosittua genreä, komedia ja romanttinen elokuva. Elokuvan olisi tarkoitus kirvoittaa katsomossa sekä kyyneleitä että naurua. Romanttisen komedian määritelmä on Tamar Jeffers McDonaldin mukaan: ”elokuva, jossa keskeisenä tarinan moottorina toimii rakkauden tavoittelu, tämä tavoittelu esitetään kepeässä valossa ja se päättyy lähes aina onnistuneesti” (Jeffers McDonald 2007, 9).
Romanttisen komedian alalajeja ovat Jeffers McDonaldin mukaan olleet screwball-komedia, seksikomedia ja radikaali romanttinen komedia.

Romanttista komediaa pidetään ”naisten genrenä”, eikä sitä juurikaan arvosteta. Romanttista komediaa väheksytään yleensä sen väitetyn kliseisyyden vuoksi. Toisaalta kaikilla genreillä on omat lajityypilliset piirteensä, kuten elokuvasta toiseen toistuvat juonenkäänteet, miljööt, esineet ja hahmot. Näitä voidaan pitää kliseinä tai sitten genreen kuuluvina ”perusjuttuina”, joita katsoja odottaakin näkevänsä ja jotka toimivat ikään kuin nappuloina elokuvantekijöiden ja katsojien yhteisessä pelissä. Toinen moite on, että romanttisia komedioita pidetään epärealistisina, etenkin onnellista loppua, jollainen väännetään elokuvaan vaikka väkisin. Kuitenkin jokaisella genrellä on omat tapansa määritellä, mikä on realistista ja mikä ei; esimerkiksi sci-fi-elokuvien ja toimintaleffojen tapahtumat olisivat tosielämässä usein mahdottomia.

Romanttiseen komediaan kuuluvat refleksiivisyys ja viittaukset toisiin elokuviin. Refleksiivisyys merkitsee eräänlaista elokuvan itsetietoisuutta, jossa katsojaa muistutetaan, että kyse on fiktiosta. Refleksiivisyyden tarkoituksena on toimia silmäniskuna katsojalle: vaikka tiedämme tämän olevan elokuvaa, leikitään että tämä olisi totta. Se auttaa katsojaa nielemään yltiöromanttiset kohtaukset ja epäuskottavat käänteet. Henkilöhahmo saattaa esimerkiksi alkaa puhua romanttisista elokuvista, joita hän on nähnyt, ja verrata niitä omaan tilanteeseensa.

Hulluna Saraan -elokuvassa ei viljellä liiemmin viittauksia toisiin elokuviin. Se muistuttaa kyllä erikoisuuden tavoittelussaan joitain viime vuosien amerikkalaisia indie-draamakomedioita. Ehkä Saran amerikkalaisuus on jo sinänsä viittaus kaikkiin niihin amerikkalaisiin romanttisiin komedioihin, joita suomalaisetkin ovat nähneet.

Refleksiivisyyttä edustaa leikkaukseen huomion kiinnittävä vitsi, jossa ihmisiä täynnä oleva asunto muuttuu hetkessä tyhjäksi Taiston huutaessa bileiden olevan ohi. Samanlaista refleksiivisyyttä ovat kuvan päälle ilmestyvät tekstit ja graafiset elementit, kuten Villen ja Saran lähetellessä tekstiviestejä kaapissa tai heidän kohdatessaan sillalla. Villen luettua Cosmopolitan-lehden neuvoja hän näkee lehden otsikoita jo ilmassa ympärilläänkin. Elokuva piikittelee rakkauteen liittyvällä epävarmuudella rahastavaa Cosmopolitania. Toisaalta se on itse osa samaa viihdeteollisuuden haaraa houkutellessaan maksavia katsojia lupauksilla romantiikasta.

Lajityypillisten piirteiden tunnistaminen

Löydättekö Hulluna Saraan -elokuvasta nämä romanttiselle komedialle tyypilliset piirteet?

a) Juonikaava: poika tapaa tytön, poika menettää tytön, poika saa tytön sittenkin.
b) Elokuva tapahtuu kaupunkiympäristössä.
c) Elokuva painottaa (heteroseksuaalisen) pariutumisen tärkeyttä.
d) Elokuva päättyy parisuhteen vakiintumiseen tai häihin.
e) Pääparin söpö ensitapaaminen.
f) ”Minä rakastan sinua” -fraasi.
g) Rakkaus saa ihmiset tekemään pöhköjä asioita.
h) Henkilöt juovat hienoja drinkkejä ja syövät herkkuja.
i) Treffejä edeltää kuumeinen treffivaatteiden valinta.
j) Slapstick-tyyppinen kohelluskomiikka.
k) Itkettävät kohtaukset.
l) Elokuvan alussa esitellään päähenkilöiden tähänastiset, epäsopivat kumppanit.
m) Päähenkilö tekeytyy joksikin muuksi kuin mitä on.
n) Elokuva esittää kuluttamisen itsestään selvänä elämäntapana.
o) Seksi on tärkeää, mutta se on parasta vakaassa parisuhteessa.
p) Omista häistä karkaaminen.

Esimerkkivastauksia

Esimerkkejä romanttisista komedioista meiltä ja muualta