keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Muistiprosessin aikana vahvat tunteet voivat vaikuttaa muistoihin. Näin tapahtuu Inside Out -elokuvassa, kun Suru koskee muistoon, ja se muuttuu siniseksi. Mielialamme vaikuttaa myös siihen, kuinka helposti erilaiset muistot palautuvat. Kun olemme iloisia, on helpompi muistaa tiedot, jonka tallentamisen aikanakin olemme olleet iloisia.

Tunteet voivat vaikuttaa myös tiedon tallentumiseen. Vahvat tunnekokemukset – usein ilo tai  yllätys (myönteinen tai kielteinen) – voivat synnyttää vahvan, yksityiskohtaisen muiston. Näin tapahtuu vaikkapa kun kuulemme erityisen rankkoja uutisia. Esimerkiksi useimmat ihmiset muistavat pitkän aikaa missä he olivat ja mitä tekivät, kun kuulivat World Trade Centerin terrori-iskusta.

  • Keskustelu: Mikä on ollut Suomessa sellainen uutinen, jonka kaikki muistavat? Muistatko, missä olit ja mitä teit, kun kuulit uutisen?

Muisti voi olla tunteiden säätelyn apuväline: palauttamalla iloisia muistoja voimme parantaa mielialaamme. Juuri näin Riley tekee, kun hän tulee äidin kanssa pizzeriasta ja muistelee matkan hauskoja kohtia. Muistojen uudelleenkirjoittaminen on toinen ihmisen selviytymisstrategia, jolla pidämme itsemme tasapainossa; kivuliaat muistot voidaan epätietoisesti häivyttää, jotta kuva maailmasta tai itsestä ei muodostu liian negatiiviseksi.

  • Keskustelu: Mitä muistoa Riley oli tiedostamattaan kirjoittanut uudelleen? Riley (Ilo) muistaa, että hän teki tärkeän maalin ja hänen vanhempansa ja ystävänsä hurrasivat. Mutta Suru muistuttaa, että Riley ei osunut maaliin ratkaisun hetkellä, ja vanhemmat tulivat lohduttamaan häntä.