keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
  • Keskustelu: Oletko koskaan miettinyt, mitä toisen ihmisen mielessä liikkuu? Miten voi tietää, mitä toinen ihminen tuntee tai ajattelee?

Elokuvassa seurataan nuoren tytön tunnemyrskyä uusissa elämänvaiheissa. Muutto uuteen kaupunkiin kuvastaa suurta elämänmuutosta, jonka johdosta tytön tunne-elämässä tapahtuu radikaaleja heilahduksia. Muutto on samalla tavalla ulkoinen stressitekijä kuin vaikkapa sisaruksen syntymä tai koulun alkaminen. Muita tyypillisiä stressitekijöitä ovat katastrofit, jotka ovat äkillisiä ja tuhoavia (esim. luonnonkatastrofi tai sota), ja arkipäiväiset hankaluudet (esim. ruuhka).

Stressi on luonnollista ja se voi olla joskus myös positiivista. Stressi esimerkiksi ehkäisee nukahtamisen kesken matematiikankokeen ja tukee kokeeseen keskittymistä. Liika stressi on kuitenkin haitallista, ja krooninen stressi voi aiheuttaa monenlaisia terveysongelmia. Tavoitteena ei ole välttyä stressiltä kokonaan, vaan oppia käsittelemään sitä – reagoida elämässä tapahtuviin asioihin monenlaisilla tunteilla, tunnistaa omia tunteita ja oppia pääsemään irti huonosta mielialasta.

Inside Out -elokuvan ehkä tärkein viesti on se, että elämässä ei ole läsnä vain yhtä  tunnetta. Kaikki tunteet ovat tärkeitä, eikä niitä kannata tukahduttaa. Aivotutkijoiden mukaan tunteiden tukahduttaminen ei toimi. Vaikka ulkoapäin voi näyttää siltä kuin kaikki olisi kunnossa, sisällä limbinen järjestelmä (tunteisiin liittyvä aivoalue) on yhtä aktiivinen tai jopa aktiivisempi kuin ennen. Tunteiden tukahduttaminen ei auta vaan pahentaa aisoita. Elokuvassa näemme juuri tämän: ydinmuistot (ja niiden kanssa Ilo ja Suru) häviävät päämajasta, kun Ilo yrittää ehkäistä sinisen, surullisen muistopallon varastoimista. Ilo haluaa pitää kaikki langat käsissään, mikä Rileyn näkökulmasta tarkoittaa että hän – vaikka epätietoisesti – ei salli itselleen surun kokemusta.

  • Keskustelu: Miksi Riley ei sallinut itselleen surun tunteita? 1. Itsesuojelu: ihminen yrittää välttää kivuliaita kokemuksia. 2. Äiti pyysi Rileya jatkamaan hymyilyä, koska se auttaa isää, joka on stressaantunut.  

Jos tukahduttaminen ei auta, miten negatiivisia tunteita voi käsitellä? Aivotutkijat ehdottavat tunteiden leimaamista, joka tarkoittaa tunteiden nimeämistä. Tunteiden hallintaa auttaa niiden leimaaminen käyttämällä symboleja, metaforia ja yksinkertaistuksia. Tutkimusten mukaan esimerkiksi ilmaisu "kiehun raivosta" auttaa tunteen hallinnassa enemmän kuin pelkkä "olen vihainen" toteamus. 

Ihmissuhteet ovat hyvin tärkeitä emotionaaliselle hyvinvoinnille. Kun Riley muutti San Franciscoon, hän menetti jokapäiväisen kontaktin parhaaseen ystäväänsä. Vaikka tämä oli rankka menetyskokemus, Riley ei jäänyt yksin: hän oli edelleenkin vanhempiensa lähellä, ja hänellä oli heihin hyvä suhde. Koska Riley oli aina ollut se hymyilevä tyttö, eivät vanhemmat tunnistaneet Rileyn tarvitsevan tukea.

  • Keskustelu: Miten reagoit toisen ihmisen suruun? Keskustelkaa toisen ihmisen kohtaamisesta. Miten toista voisi lohduttaa? Onko suru aina näkyvää?

Muiden ihmisten tunteiden ja näkökulmien tunnustaminen on olennaisesti tärkeä sosiaalinen taito. Rileyn vanhemmat olivat hyvin huolehtivaisia, mutta hieman liian hitaita Rileyn elämänmuutoksen tukemisessa. Aikuisina he olisivat voineet aavistaa, että muutto on stressaavaa Rileylle ja olisivat voineet keskustella muutosta ja sen tuomista erilaisista asioita. Vasta sitten kun Riley oli silminnähden pahalla tuulella, vanhemmat reagoivat tilanteeseen – Rileytä syyttäen. Vanhemmat olisivat voineet sanoa, että on aivan ymmärrettävää olla vihainen ja suuttunut uudessa, pelottavassa elämäntilanteessa.

  • Harjoitus: Inside Out kertoo tarinan Rileyn ja hänen tunteidensa näkökulmasta. Kirjoita lyhyt tarina äidin/isän/Rileyn opettajan näkökulmasta.

Lisää tietoa ja harjoituksia alakoululaisten mielenterveyden edistämiseen löytyy Suomen Mielenterveysseuran käsikirjasta Hyvää mieltä yhdessä”, joka sisältää tietoa kaveritaidoista, itsetuntemuksesta, tunnetaidoista ja turvataidoista.

Inside Out on Pixarin animaatio ja sellaisenaan se on ensisijaisesti viihdyttävä. Hahmot ovat hauskoja, ja elokuvassa on paljon huumoria sekä lapsille että aikuisille. Ilon ja Surun matka on klassinen seikkailu: heillä on konkreettinen ja tärkeä tavoite. Matkallaan he tapaavat kaikenlaisia hahmoja ja heille tapahtuu jännittäviä asioita. Lisäksi elokuvan loppu on suljettu ja onnellinen.

  • Harjoitus: Mitä jos Inside Out ei olisi animaatio vaan näytelmä? Valitkaa ryhmät ja kirjoittakaa lyhyt näytelmä tai kohtaus Inside Out -hahmojen pohjalta. Kuka elokuvan hahmoista kuvaa sinua itseäsi parhaiten? Kuka on pääroolissa, mikä on näytelmän tapahtumapaikka ja miten näytelmä loppuu? Tarvitsetteko lavasteita? Ohjeet käsikirjoittamiseen löydät täältä. Suunnitelkaa myös oma teatteripäivä omalle luokalle, jolloin kaikki näytelmät esitetään.