Asuntolakoulut
- Je’vidan äiti ja ukki keskustelevat elokuvassa Je’vidan asuntolakouluun lähettämisestä. Äiti sanoo, että Je’vidan pitää pysyä maailman menossa, mutta ukki vastaa, ettei Je’vida lähde mihinkään pilattavaksi. Pohtikaa ryhmissä:
– Mitä perusteluita äidillä ja ukilla oli mielipiteilleen? Pohtikaa vähintään kaksi perustelua kummallekin.
– Oliko jompikumpi heistä mielestänne oikeassa, ja miksi? - Toiset oppilaat kiusaavat Je’vidaa ja asuntolakoulun aikuiset kohtelevat häntä jopa väkivaltaisesti. Miettikää hetki parin kanssa, ketkä elokuvan henkilöistä olisivat voineet auttaa Je’vidaa. Kenen olisi mielestänne pitänyt auttaa häntä?
- Pohtikaa seuraavaksi yhdessä opettajan johdolla, kenelle voitte puhua, jos teillä on paha olla. Esimerkiksi kaverit, perhe tai opettaja voivat olla tällaisia ihmisiä. Kirjatkaa ehdotukset taululle. Lopuksi jokainen voi kirjoittaa oman muistilistan, johon valitsee taululta tai muualta ihmisiä, joille on helpointa puhua. Listaa ei tarvitse näyttää muille.
Voit ottaa yhteyttä myös alla näkyviin paikkoihin:
Sekasin-chat: sekasin.fi
Lasten ja nuorten puhelin: 116 111
MIELI ry:n kriisipuhelin: 09 2525 0111
Lisäksi saamelaisia vaikeissa tilanteissa tukee Uvjj – Uvjâ – Uvja – saamelainen psykososiaalisen tuen yksikkö - Elokuvassa Je’vidaa kohdellaan julmasti asuntolakoulussa. Vaikka elokuva on fiktiota, siinä kuvatut asuntolakoulukokemukset pohjautuvat todellisiin tapahtumiin. Perehtykää aiheeseen lisää alla olevien lähteiden avulla ja keskustelkaa sen jälkeen parin kanssa:
– Mitä ajatuksia teksti tai video herätti?
– Minkä verran teksti tai video muistuttaa Je’vidan kokemuksia elokuvassa?
– Moni on halunnut vaieta asuntolakoulukokemuksistaan. Mistä arvelette tämän johtuvan?
Lähteitä
Asuntola-aika, Pakko pärjätä ‒ saamelaiset oppilasasuntoloissa s. 9-11. Rovaniemen kaupunginkirjastossa toimivan Suomen saamelaisen erikoiskirjaston tuottama teksti yläkouluille ja toiselle asteelle.
Jouni Aikio: Kielen hylkäys, lyhytdokumentti inarinsaamelaisesta Jounista, joka on hylännyt saamen kielen puhumisen vahvan pakkosuomalaistamisen takia.
Kielensä kadottaneet lapset – näin saamen kieli pestiin pois. Kolttasaamelaisen toimittajan Sara Wesslinin pitkähkö artikkeli kolttasaamelaisten asuntolakoulukokemuksista ja kielen menetyksestä, vuodelta 2017.
“Asuntola-aika on saamelaisten yhteinen tabu” – Kolttalapset kärsineet kaksinkertaisesta syrjinnästä asuntola-aikoina. Artikkeli kolttasaamelaisten kokemasta kaksinkertaisesta syrjinnästä, vuodelta 2017.