keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Judy Garland, studiojärjestelmä ja MGM

Judy Garlandin ura ja elämä

Judy Garland (10.7.1922-22.6.1969) oli laulaja ja näyttelijä, joka tunnetaan legendaarisen uransa lisäksi traagisesta elämästään. Garland, alkuperäiseltä nimeltään Frances Ethel Gumm, oli vaudeville-esiintyjien tytär ja nousi estradille jo lapsena. Hän esiintyi ja opiskeli näyttelemistä ja tanssia kahden sisarensa kanssa ja päätyi, osittain äitinsä määrätietoisuuden vuoksi, esiintymään pian myös elokuviin. Garland allekirjoitti sopimuksen MGM-studion kanssa vain 13-vuotiaana. Vuoden 1939 musikaalimenestys Ihmemaa Oz (The Wizard of Oz) teki hänestä lopullisesti tähden.

Ajalle tyypillisesti studion ”omistamasta” tähdestä haluttiin ottaa kaikki irti ja Garland yritettiin pitää hoikkana ja energisenä amfetamiinin avulla. Lopulta hän tarvitsi rauhoittavia pystyäkseen nukkumaan. Tästä seurasi lääkeriippuvuus, josta hän kärsi koko elämänsä. Riippuvuuksien, yksityiselämän ongelmien ja valtavan työtaakan vuoksi Garlandista tuli studion näkökulmasta epäluotettava työntekijä ja MGM purki sopimuksen vuonna 1950.

Tuottaja Sid Luft (Judy-elokuvassa roolissa Rufus Sewell) auttoi Garlandin uran uuteen nousuun Broadwaylla. Garland ja Luft menivät naimisin vuonna 1952 ja saivat kaksi lasta Lornan ja Joeyn (Judy-elokuvassa rooleissa Bella Ramsey ja Lewin Lloyd). Garlandilla oli aikaisemmasta avioliitostaan erityisesti musikaaliohjaajana tunnettun Vincente Minnellin kanssa tytär, näyttelijä ja laulaja, Liza Minnelli (Judy-elokuvassa Gemma-Leah Devereux).

1960-luvulla Garland keskittyi yhä enemmän uraansa laulajana. Vuonna 1969 hän kuoli tapaturmaisesti yliannostukseen. Judy-elokuva keskittyy kuvaamaan tähden elämän viimeisiin vuosiin, jolloin hän yritti pelastaa taloutensa esiintymällä Lontoon muodikkaalla The Talk of the Town -klubilla.

Hollywoodin studiojärjestelmä ja MGM

Hollywood-elokuvan kautta 1920-luvulta 1960-luvun alkuun kutsutaan studiokaudeksi. Nimitys kuvaa elokuvien tekemisen teollista luonnetta suuryhtiöiden, eli studioiden – Paramount, MGM, Warner Bros., RKO ja Fox – hallitsemassa Hollywoodissa.

Aikakauden studiot olivat tehokkaita tuotantoyksiköitä, joilla oli omat osastonsa mm. käsikirjoittamista, lavastamista ja puvustusta varten. Elokuvan tekijät, myös ohjaajat ja näyttelijät, olivat työsuhteessa studioon, joissa työskenneltiin hyvin hierakkisessa systeemissä. Esimerkiksi vain tunnetuimmat ohjaajat saivat valita omia aiheitaan ja osallistua käsikirjoitukseen ja elokuvan leikkaamiseen.

Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc. (MGM) on vuonna 1924 perustettu yhdysvaltalainen elokuvatuotantoyhtiö ja mediayritys. MGM oli Hollywoodin johtava elokuvastudio mykkäelokuvakauden lopulta 1950-luvulle. Jokaisella studiolla oli oma tyylinsä, MGM oli tunnettu keskiluokkaisten arvojen korostamisesta, ”amerikkalaisuudesta” ja rikkaan lavastuksen ja kirkkaan valaistuksen määrittämästä visuaalisesta tyylistä.

Venäläissyntyinen Louis B. Mayer (Judy-elokuvassa häntä esittää Richard Cordery) johti MGM-studiota 25 vuotta ja oli yksi studiokauden Hollywoodin vaikutusvaltaisimmista elokuvapomoista. 1920- ja 1930 -lukujen aikana hän loi tähtijärjestelmän, jonka glamourloisteen varaan myös MGM:n menestys pitkälti perustui. Tällä oli kova inhimillinen hintansa, josta Judy Garlandin kohtalo on yksi esimerkki.

1. Miten Judy-elokuvassa kuvataan studion suhtautumista Judy Garlandiin? Entä millaisena Louis B. Mayerin ja Judy Garlandin suhde näyttäytyy?

2. Miten elokuvan nykyhetki ja takaumana nähdyt menneisyyden tapahtumat vuorottelevat? Miksi juuri elokuvassa nähdyt kohtaukset Garlandin elämästä on valittu elokuvaan? Mitä ne kertovat hänestä ja miten ne liittyvät elokuvan nykyhetkeen?

3. Ota selvää kuka oli Mickey Rooney ja miten hän liittyi Judy Garlandiin? Millainen rooli hänellä oli Judy-elokuvassa?

4. Millainen suhde Garlandilla oli elokuvan mukaan lapsiinsa?

5. Millainen merkitys Garlandilla oli hänen ihailijoilleen elokuvan mukaan? Missä kohtauksissa tämä tulee ilmi?

6. Mitä voit päätellä studioiden työskentely- ja tuotantotavoista Judy-elokuvan perusteella? Olisiko tällainen elokuvanteon tapa enää mahdollinen? Perustele vastauksesi.

Lisätietoa ja lisätehtäviä Hollywoodin studiojärjestelmästä löytyy esim. seuraavista Koulukinon oppimateriaaleista:
Stan & Ollie
Hail, Caesar!

Lähteet ja lisätietoa

Britannica: The Hollywood Studio System

Elokuvapolku: elokuvastudiot

Wikipedia: Metro-Goldwyn-Mayer

Biography: Judy Garland

Judy: Production Notes