keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Niin kuin monet muutkin Ijäksen elokuvat, Kaikella rakkaudella käsittelee suomalaisen miehen rakkautta, eikä tässä nyt ole kysymyksessä vaan ja ainoastaan ne elokuvan Ansan tapaiset naiset, jotka sekoittavat miesten päät, vaan rakkaus ja rakkaudettomuus itsessään.

Kaikella rakkaudella on ijäsmäistä zeniä – tai zeniläistä Ijästä. Kuten muutkin ohjaajan viimeaikaiset teokset, se katsoo ihmisiään nyt vähän etäämpää, käsivarren mitan päästä – mutta kaikella rakkaudella, niin kuin Ismo sohiessaan Esa-poikaa pois vieraasta pesästä kohden omaa elämänpolkuaan.

Kuvauksen ellipsityyli, se että lopputulos näytetään, mutta vältetään melodramaattiset käänteet ja torpataan katharsis jo lähtökuoppiin, on parhaimmillaan vaikuttavaa, tyrmäävää ja viiltävää. (Lähde: Hannu Björkbacka: Kaikella rakkaudella – Matti Ijäs. KP24.fi)

Kirjassaan Matti Ijäksen elokuvat, Lauri Timonen vertaa Ijäksen kerrontatapaa hillittyjen perhedraamojen mestariin japanilaiseen Yasujirō Ozuun, joka osasi parhaimmillaan rajata koko yhteiskunnan liikehdinnän muutamaan staattiseen kaupunki- tai maisemaotokseen. 

Helsingin Sanomien Ijäkselle tekemässä haastattelussa oli tarkoitus puhua ennen kaikkea rakkaudesta. Haastattelu on kuitenkin jo loppuvaiheessa, aika loppumassa ja Ijäs toteaakin: "Aika vähän me rakkaudesta puhuttiin. Ne on toiset kaverit, jotka siitä puhuu", Ijäs sanoo. Sitten hän vetää kädet puuskaan ja katsoo taas syrjään, jonnekin toisaalle. "Rakkaudesta on kiva tehdä elokuvia, mutta mitä vähemmän rakkaudesta puhutaan…"
Lause jää kesken.

  • Täydennä ijäkseltä kesken jäänyt lause.
     
  • Pitääkö rakkaudesta mielestäsi puhua? Puhuvatko suomalaiset miehet tarpeeksi rakkauden aiheuttamista syvistä tunteista? Jos eivät niin mistä luulet sen johtuvan (esim: kasvatus, yhteiskunnan odotukset, perhehistoria, kulttuuri?)
     
  • Mitä rakkaudesta/rakkaudettomuudesta johtuvia ongelmia löydät elokuvasta? Löydätkö samoja tilanteita myös omasta elämästäsi tai läheistesi/ystäviesi elämästä? Minkälaisia ongelmia rakkaudettomuus saattaa aiheuttaa?
     
  • Valitkaa ryhmässä yksi amerikkalainen rakkautta käsittelevä elokuva, toinen jostain muusta euroopan maasta tai jostain muusta pohjoismaasta ja yksi aasialainen elokuva. Jokainen katsoo jonkun näistä kotona, ja kerää ylös muistiinpanoja siitä, miten rakkauden käsittely elokuvassa eroaa Ijäksen Kaikella rakkaudella elokuvasta. Minkälaista on suomalaisen miehen rakkaus verrattuna esimerkiksi amerikkalaiseen, tanskalaiseen tai korealaiseen rakkauteen?