keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Lauri Timonen pohtii kirjassaan syntyisikö Ijäksen ainutlaatuisuus siitä ettei hän ole juurikaan sortunut populismin poluille. Jokaisessa työssä kytee voimakas kirjallinen pohja joko alkuteoksen (Anton Tsehov, Arto Melleri, Martti Joenpolvi, Jari Tervo, Joni Skiftesvik, Petri Tamminen, Reko Lundan) tai omaleimaisen kunnianhimoisen alkuperäiskäsikirjoituksen muodossa. Suomen kieli itsessään on yksi Ijäksen suurista rakkauksista ja tuon romanssin alkujuuret ovat täsmällisesti jäljitettävissä kotimaisen kirjallisuuden klassikoihin Veijo Merestä Pentti Haanpäähän. Heiltä ja muilta täsmällisen mutta juonikkaan ilmaisun taitureilta ovat peräisin paitsi hersyvä puheenparsi myös elokuvien luonnosmaisuus, lastullisuus ja vedoksellisuus, jossa lyhyet viivähtävät hetket ja sattumanvaraisetkin tilanteet kasvavat tärkeämmäksi kuin pitkät draamalliset linjat, kaaret ja kehittelyt.   

Vaikka Auli Mantila, Heikki Vuento ja J-P Passi ovat käsikirjoittaneet yhteistyössä Ijäksen uuden elokuvan Kaikella Rakkaudella, toteaa Lauri Timonen kirjassaan Matti Ijäksen elokuvat seuraavaa:

“…mutta tarinoiden ja henkilöiden sisäsyntyinen karu maailmanlaki, viiston alleviivamaton huumori ja juron pohdiskeleva toteavaisuus ovat luultavasti enemmän ohjaajalta itseltään lähtöisin… Ijäksen elokuvien sielunmaisemaa voi tuskin paremmin tiivistää: arjen karu kauneus ja jokapäiväisen elämisen kulku lähes sellaisenaan, maisema, iskelmä ja ihmiskasvot huoltoaseman baarissa, suoraan todellisuudesta löytyvät yksityiskohdat, joista huumori kumpuaa…” 

Lauri Timonen löytää myös esimerkiksi musiikista Ijäsmäisiä yhtäläisyyksiä, kuten hän osuvasti toteaakin: “Yhtenä Ijäksen sukulaissieluna voisi pitää Leevi and The Leavingsin Gösta Sundqvistia, joka maalaa sanoituksissaan vastaavalla tavalla surkuhupaisaa ja tarkkanäköistä kanvaasia isänmaan ja yhteiskunnan asioista ja niistä naisten ja miesten arkipäiväisistä koettelemuksista…”

 

 • Kuuntele Leevi and The Leavingsin lauluja ja etsi niistä piirteitä ja kohtia joilla on jotain yhtäläisyyksiä Kaikella rakkaudella -elokuvan tai Ijäksen muiden elokuvien kanssa ja joihin kyseinen kommentti voisi nojata. Voit vaihtoehtoisesti etsiä jonkun suomalaisen kirjallisuuden klassikon ja tutkia löydätkö siitä Ijäsmäistä tekstiä, kenties samankaltaista kuin elokuvassa Kaikella rakkaudella.
   
 • Tutustu oheisiin kommentteihin Ijäksen tyylistä ja kerronnasta. Katsottuasi ensin elokuvan Kaikella rakkaudella mieti mitä ainutlaatuista ja suomalaista on Ijäksen tavassa tehdä elokuvaa. Etsi ja listaa elokuvasta Kaikella rakkaudella erityisesti juuri suomalaisuuteen ja oheisiin kommentteihin viittaavia piirteitä elokuvan kerronnasta ja tarinan kehittelystä, tunnelmasta, kuvauksesta, dialogeista, tilanteista, leikkauksesta tai äänisuunnittelusta. Anna esimerkkikohtaus joka syystä tai toisesta jäi vahvimmin mieleesi suomalaisuuden kuvana.
   
 • Mikä muodostaa elokuvan Kaikella rakkaudella liikkeen joka vie asioita eteenpäin? Mitä kasvua ja kehitystä elokuvan henkilöille tapahtui?
   
 • Mitä ristiriitaisia piirteitä Kaikella rakkaudella elokuvan henkilöistä voi löytää, jotka tekevät heistä kokonaisia?
   
 • Jos ajattelet elokuvaa Kaikella rakkaudella yhteiskunnallisena ajankuvana, onko se sinusta realistinen? Mitä voimakasta yhteiskuntakritiikkiä voit löytää elokuvasta? Miten se käy ilmi?
   
 • Mitä ongelmia ja henkilökohtaisia haasteita elokuvan henkilöt käsittelevät? Mistä ongelmat kumpuavat?
 • Etsi ja leikkaa aikakauslehdistä sanoja ja kuvia ja toteuta niistä tunnelmaltaan Ijäsmäistä elokuvaa kuvaava kollaasi.