keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Oppimateriaalin teemoja: Mielenterveys, skitsofrenia, erilaisuus ja ennakkoluulot, elokuva-arvostelu

Synopsis: Mitä tapahtuu kun yhdessä miehessä asuu kaksi ihmistä? Lämmin tragikomedia erilaisuudesta. Perustuu tositarinaan jos toiseenkin. Kalteva Torni on elokuva miehestä ja hänen sivupersoonastaan. Maailmassa on viisi miljardia ihmistä ja tapaa selvitä elämästä, tämä on yksi niistä. Mitä tapahtuu, kun yhdessä miehessä asuu kaksi ihmistä, joista toinen on tietoinen toisen olemassaolosta, mutta toinen ei. Millaista on elää päivästä toiseen tietämättä mikä on totta ja mikä ei? 

Hyväntahtoinen mies, Johannes, joka kärsii elämää rajoittavasta persoonallisuushäiriöstä, rakentaa mielisairaalan puistossa puukiekoista kaltevaa tornia. Hänen suurin pelkonsa on, ettei hän ehdi nähdä Pisan tornia ennen kuin se kaatuu. Sairaalan pihalla leikkivä pieni tyttö tutustuu mieheen ja alkaa myös haaveilla kaltevan tornin näkemisestä. Pikkutytön isoäiti, entinen ballerina joka on aikanaan kiertänyt Euroopan oopperalavoja lupaa viedä tytön katsomaan tornia, päästäkseen itsekin nuoruutensa unelmien tapahtumapaikoille. Kun vielä pikkutytön äiti, mielisairaanhoitaja joka on miehen omahoitaja, lähtee kolmikon perään, alkaa uskomaton tarina, joka heittää tuon nelikon keskelle Eurooppaa. Johannes kohtaa matkallaan elämänsä pakolaisuudessa viettäneen nuoreen parin, joka on koko nuoruutensa joutunut odottamaan turvapaikkaa eri maissa, voimatta juurtua mihinkään ja jonka keskinäinen rakkaus on luvatonta erilaisten etnisten taustojensa vuoksi. 
 
Mitä meidän aikamme tarjoaa erilaisille ihmisille – onko heille sijaa missään? Jos maailma on jakautunut kahtia, on siinä välissä vielä kolmas ryhmä ihmisiä joita ei kaivata mihinkään. Onko meidän ajassamme kenelläkään enää kykyä todella kuunnella toisen tarinaa? Vanheneva nainen etsii maailmaa jota ei enää ole. Nuori tyttö etsii maailmaa jota ei vielä ole. Mies etsii maailmaa jota ei ole koskaan ollut, eikähänenlaisilleen koskaan tulisi. Vai onko 
maailmassa sittenkin vielä sijaa ihmeille? Elokuva taitekohdasta, jossa unelmat muuttuvat muistoiksi. Tarina toivosta ja toisistaan välittämisestä. 
 
(www.artistafilmi.fi/kaltevatorni/synopsis.htm) 
 
Oppimateriaali soveltuu lukiolaisille esim. psykologia 5 -kurssin sisältöihin tai lukion ja ammatillisten oppilaitosten äidinkielen opetukseen.
 
Oppimateriaalin on laatinut äidinkielen ja viestinnän opettaja Marjaana Mitikka. 
 
Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.
 
Materiaali on julkaistu vuonna 2006. Linkit on tarkistettu 12.8.2013.

 

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Kalteva torni

Elokuva miehestä ja hänen sivupersoonastaan.

Hyväntahtoinen mies (Martti Suosalo), joka kärsii elämää rajoittavasta persoonallisuushäiriöstä, rakentaa mielisairaalan puistossa puukiekoista kaltevaa tornia.
Hänen suurin pelkonsa on, ettei hän ehdi nähdä Pisan tornia ennen kuin se kaatuu.
Sairaalan pihalla leikkivä pieni tyttö (Siiri Suosalo) tutustuu mieheen ja alkaa myös haaveilla tornin näkemisestä. Pikkutytön isoäiti, aikoinaan Euroopan estradeja kiertänyt ballerina (Seela Sella) lupaa viedä tytön Italiaan, päästäkseen itsekin nuoruutensa unelmien tapahtumapaikoille.
Kun vielä pikkutytön äiti, mielisairaanhoitaja (Liisa Kuoppamäki) lähtee kolmikon perään, alkaa uskomaton tarina, joka heittää heidät keskelle Eurooppaa.

Kalteva Torni on tragikoominen tarina siitä, mitä tapahtuu kun yhdessä miehessä asuu kaksi ihmistä. Millaista on selviytyä tilanteista ja paikoista käsittämättä kuinka on niihin joutunut, siitä millaista on elää päivästä toiseen tietämättä mikä on totta, mikä ei?

Mitä meidän aikamme tarjoaa erilaisille ihmisille, onko heille sijaa missään?
Onko kenelläkään enää kykyä kuunnella toisen tarinaa?
Vai onko maailmassa sittenkin vielä sijaa ihmeille?

Alkuperäinen nimi:
Kalteva torni
Julkaisuvuosi:
2006
Pituus:
96 min.
Levittäjä:
Walt Disney Studios Motion Pictures Finland
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Timo Koivusalo
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Martti Suosalo, Seela Sella, Liisa Kuoppamäki, Siiri Suosalo, Risto Salmi, Mats Långbacka, Laura Jurkka, Jemina Sillanpää
Nimi ruotsiksi:
Kalteva torni
En film on en man och hans andra personlighet. En godhjärtad man (Martti Suosalo) som lider av personlighetsstörningar som hindrar honom i hans dagliga liv, bigger ett lutande torn av träklossar på mentalinstitutionens gård. Hans största skräck är att han inte skulle hinna se det lutande tornet i Pisa förrän det faller omkull. En liten flicka (Siiri Suosalo) som också leker på gården, bekantar sig med mannen och börjar också drömma om att få se det lutande tornet. Den lilla flickans mormor (Seela Sella) lovar att ta flickan till Italien, för att själv också få återse de estrader hon uppträtt på i sin ungdom. När den lilla flickans mamma, mentalvårdaren (Liisa Kuoppamäki), bestämmer sig för att följa efter trion, börjar en otrolig resa som går igenom Europa.