keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
© Dionysos Films

Kun Veeraa ei näy rautatieasemalla, Tatu ja Patu päätyvät seikkailemaan ympäri Helsingin keskustaa. Sinäkin näet monia Helsingin nähtävyyksiä. Elokuvassa esiintyvät ainakin rautatieasema, Kiasma, Stockmann, Tuomiokirkko, Katajanokan maailmanpyörä ja Linnanmäki.

 

Helsingin kaupunki on kirjannut uuteen opetussuunnitelmaan ilmiöoppimisen teemaksi oman kaupungin, joten Tatu ja Patu -elokuva sopii erinomaisesti myös ilmiötyöskentelyn pohjaksi.

 

a) Missä Tatu ja Patu käyvät? Mitä nähtävyyksiä bongaat elokuvasta?

  • Tehtävä: Mitä tiedät nähtävyyksistä, jotka näkyvät elokuvassa? Etsi tietoa netistä ja kerro omin sanoin koko luokalle.
  • Tehtävä: Millaisia nähtävyyksiä sinun kotikaupungissasi on? Mitä esittelisit Tatulle ja Patulle? Tee esite oman kotikaupunkisi nähtävyyksistä! Piirrä myös kartta ja neuvo matkustajalle, kuinka hän pääsee paikasta toiseen.

b) Elokuvassa näkyy paljon erilaisia kulkuvälineitä. Tatu ja Patu saapuvat Helsinkiin junalla. Veeran perheen auto ei käynnisty ja he yrittävät ehtiä asemalle ajoissa taksilla, joka kuitenkin jumahtaa ruuhkaan. Lopulta veljekset matkaavat Veeran luo raitiovaunulla, vaikkakin raitiovaunuun nouseminen aiheuttaakin hämmennystä, koska he luulevat lastenvaunuja sporaksi – tai poraksi, kuten he itse toteavat. Käpylästä heidät kuljettaa Linnanmäelle Martti lumikoneellaan.

 

Millä elokuvan liikennevälineistä sinä olet matkustanut? Millaisia liikennevälineitä on, joita elokuvassa ei näy?

 

Mitä joukkoliikennevälineitä sinun kotipaikkakunnallasi on? Miksi Helsingissä on paljon erilaisia liikennevälineitä? Miksi ihmisiä on siirrettävä isoilla välineillä kuten busseilla, junilla ja raitiovaunuilla? Mikseivät kaikki voi käyttää omaa autoa?

  • Tehtävä: Tutustukaa maailman erilaisiin joukkoliikennevälineisiin, esim. metro, taivasmonorail, köysirata, minibussit, jokilautat. Kurkatkaa myös Kiinassa suunniteltua autoliikenteen päällä kulkevaa bussia (straddling bus), joka ei ole toteutunut.
  • Tehtävä: Mieti, miten Tatu ja Patu ratkaisisivat ihmisten siirtämisen pulman kaupungissa. Millaisen liikennevälineen he rakentaisivat? Piirtäkää tai rakentakaa!