keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Kapernaum – Kaaoksen lapset

Oppimateriaalin teemoja: pakolaisuus, lapsen oikeudet

Synopis:
Kapernaum – Kaaoksen lapset on tarina Zainista (Zain al Rafeea), libanonilaisesta pojasta joka haastaa vanhempansa oikeuteen. Syyte on epätavallinen: lapsen saattaminen maailmaan karuissa oloissa, joissa selviytyminen on taistelua.

12-vuotiaan Zainin ja hänen sisaruksiensa lapsuus jää lyhyeksi Beirutin slummeissa. Kun hänen siskonsa kokee kovan kohtalon lapsiavioliiton seurauksena, Zain saa tarpeekseen ja pakenee kotoaan. Nokkela ja sinnikäs poika etsii avaimia parempaan elämään ja ystävystyy siivoojana työskentelevän Rahilin (Yordanos Shiferaw) kanssa. Kiltti Rahil tarjoaa hänelle kodin ja Zain auttaa vahtimalla hänen pientä poikaansa Yonasta (Boluwatife Treasure Bankole). Mutta kun Rahil yllättäen katoaa, Zainin on kerättävä kaikki voimansa, rohkeutensa ja kekseliäisyytensä huolehtiakseen itsestään ja Yonaksesta. Kuinka pitkään he pystyvät selviytymään maailmassa, jossa toivosta on jäljellä enää himmenevä kipinä?

Ohjaaja Nadine Labaki on kuvannut elokuvan Beirutin kaduilla aidoilla tapahtumapaikoilla ja käyttää elokuvassa pelkästään amatöörinäyttelijöitä. Pääosaa näyttelevä Zain al Rafeea on syyrialainen pakolainen ja käyttää elokuvassa oikeaa nimeään. Labaki teki elokuvaa varten taustatyötä pakolaislasten kanssa ja sai siitä idean elokuvassa nähtävään oikeudenkäyntiin: lapset pohtivat usein, miksi ovat olemassa, jos heistä ei pystytä huolehtimaan. Kapernaum – Kaaoksen lapset on vavahduttava hätähuuto kaikkein heikoimmassa asemassa olevien lasten oikeuksien puolesta.

Oppimateriaali on suunniteltu 9. luokille ja toiselle asteelle.

Oppimateriaalin tavoitteet: Oppilas havainnoi ja pohtii globaalia pakolaiskriisiä, sen syitä ja seurauksia erityisesti lapsen oikeuksien näkökulmasta. Materiaali tarjoaa tietoiskuja pakolaistilanteesta sekä erilaisia työkaluja sen käsittelemiseen. Harjoitukset korostavat laaja-alaisen yleissivistyksen merkitystä ja kannustavat pohtimaan globaalia yhteisvastuuta.                                                                       

Oppimateriaalin on laatinut opettaja ja globaalikasvattaja Laura Rautio.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Kapernaum - Kaaoksen lapset

Tilattavissa elokuvateatteriin

Riipaiseva elokuva katulasten hädästä ja pakolaisten asemasta.

Alkuperäinen nimi:
Capharnaüm
Julkaisuvuosi:
2018
Pituus:
126 min.
Genre(t):
Kielet:
Levittäjä:
Cinemanse
Tuotantomaa(t):
Libanon, Yhdysvallat
Ohjaus:
Nadine Labaki
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Zain Al Rafeea, Yordanos Shifera, Treasure Bankole