keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

 

Adalberto oli kateellinen Lotan isän, Oskarin menestyksestä ja kunniasta. Hän halusi itsekin olla taitava keksijä. Mitä hän keksi? Miten hän menestyi kilpailuissa? Keskustelkaa, millaiselta kateus tuntuu. Mitä tarkoittaa, kun joku on vihreänä kateudesta? Saako olla kateellinen? Oletteko ikinä olleet kateellisia toisille? Mistä asioista voi olla kateellinen? Miten kateuden voi voittaa?
 
Kateus poikkeaa kaikista muista kuolemansynneistä merkittävästi. Se on ainoa, josta ei voi nauttia. Hekuman ja ylensyönnin mukanaan tuomat ilot ovat tuttuja kaikille, ja jopa vihasta voi saada tyydytystä. Kateus on pelkkää katkeraa happamuutta ja pahaa tahtoa. Sanakirjan mukaan se on toisten paremmuudenmenestyksen tai muun sellaisen aiheuttamaa harminsekaista epäsuopeuden tunnetta. Kateus, kuten muutkin kuolemansynnit, on mielentila. Se ei vaadi uhriltaan mitään. Se on epämiellyttäviin ajatuksiin käärittyä epämiellyttävää oloa, joka ilmenee inhona, panetteluna ja muiden vastoinkäymisistä iloitsemisena. Kateellinen ihminen ahdistuu muiden menestyksestä ja vaipuu itsesääliin. Kateellinen kadehtii, vaikkei toisen onni olekaan itseltä pois.
(Lähde: http://www.uta.fi/lehdet/aviisi)
 
a) Adalberto vakoili Oskaria. Mitä kaikkea hän teki ja yritti, saadakseen tietoja Oskarin keksinnöistä? (Kurkisteli ikkunoista, hiihteli muka talon ympärillä, 
vaikka oli keskikesä, kiipesi katolle, roikkui katosta narun varassa.) Adalberto jäi kuitenkin aina kiinni vakoiluistaan ja harmissaan hän riimitteli: Oskari on tyhmä kuin lammas puuttuu kulmahammas. Keksikää riimipareja ja -jonoja. Esim. Ankka-vankka, Pasi-lasi, talo-valo-palo, 
lammas-hammas, tassu-hassu-rassu-massu, rotta-tottajotta-potta-Lotta, possu-tossu, viili-siili-piili-tiili, luntaunta, pappi-nappi-happi, karja-harja-marja jne. 
 
b) Keksikää riimipareista lauseita. Esim. Tämä ei ole mikään kummin kaiman lanko, vaan kaliseva luuranko. Taitaa koittaa jo aamu, haukotteli väsynyt haamu. Takaa pihlajapuun näen yöllä pilkottavan kuun. Nyt on kammattu hienoksi tukka, laitetaanpas tuohon vielä hieno kukka. Saat syödä yhden nakin, mutta ensin riisut päästäsi tuon lakin.