keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

 

Lotan kotikylän asukkailla oli erikoinen harrastus: keksiminen. Lotan isä Oskar oli yksi menestyneimmistä keksijöistä. Monet asukkaista halusivat menestyä keksijöinä. Olivatko kaikkien keinot aivan rehellisiä? 
 
a) Muistelkaa, millaisia keksintöjä elokuvassa keksittiin ja esiteltiin? Mitä niiden rakentamiseen tarvittiin? Mm. selänraaputin, vietereillä pomppiva laite liikkumiseen, moottori, jolla sikakin lentää, herätyskone, kone, joka pesee, silittää ja viikkaa,haitarisoittolaite, koputuslaite. Taloustavarat, kuten kattilat ja kauhat olivat ahkerassa käytössä, radioaalto ja sähkö piti pyydystää. 
 
b) Suunnitelkaa keksintö. Pohtikaa aluksi yhdessä, mitä haluaisitte tai mitä kannattaisi keksiä. Lotta haaveili munivasta piposta, joka munisi aina uusia pipoja, ettei tarvitsisi itse neuloa.Millainen keksintö olisi tarpeellinen, vaarallinen, hauska, pelottava? Millainen olisi sopiva lapsille tai aikuisille, äidille, isälle, laiskalle, pahalle, kiltille, tai jollekin eläimelle, satuhahmolle, sarjakuvasankarille, yms.? Piirtäkää kuvia keksinnöistänne. Kirjoittakaa, miten ne toimivat. Laatikaa käyttöohjeet keksinnön käyttäjää varten. 
 
c) Rakentakaa romuista laite pareittain tai 2-3 hengen ryhmissä. Laatikaa ensin lyijykynäpiirroksina laitesuunnitelmia. Tuokaa kotoa sopivia vanhojen laitteiden osia, herätyskellojen osia, muttereita, ruuveja, vietereitä, muoviputkea, rautalankaa, kaikenlaisia pikkutavaroita yms. Keksinnön alustavaan muotoiluun voi käyttää kananverkkoa, liisteriä, selluvillaa ja sanomalehtisuikaleita. Maalatkaa laite ja kiinnittäkää siihen tarpeellisia osia rautalangalla ja liimalla. 
 
d) Paritehtävä: 
Tarvitaan A3-kokoinen paperi ja molemmille pareista erivärinen kynä. Kumpikin miettii mielessään jonkin laitteen. Ideoita tai mielikuvia ei saa paljastaa toiselle. Sovitaan kumpi pareista aloittaa kuvan tekemisen piirtämällä muutaman sekunnin ajan. Toinen jatkaa yhtä pitkän ajan. Näin jatketaan vuorotellen, kunnes kuva on molempien mielestä valmis. Piirtämisen aikanakaan ei saa jutelle eikä muulla tavoin ohjailla tai neuvoa toista. Tarkastelkaa parin kanssa valmista kuvaa ja miettikää, mikä keksinnöstänne tuli. Kirjoittakaa lyhyt selostus esineestänne. Miettikää, mistä aineesta se on valmistettu, mitä sillä voi tehdä, onko se vaarallinen, liikkuuko se, miten se toimii, mikä sille sopisi nimeksi jne. Millaisia laitteita muut parit keksivät? Ripustakaa yhteinen näyttely luokan seinälle.