keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
Kuva: Jarkko M. Virtanen, Mouka Filmi

Poliittinen keskustelu turvapaikkaa hakeneiden ihmisten asemasta antoi kuvan, että kyse oli kriisistä ja kiistasta, jossa oli kaksi puolta – vähän kuin Kiehumispiste-dokumentissa saunassa keskustelevat Oula ja Tapsa. Jos keskitytään vain Oulan ja Tapsan näkökulmiin maahanmuutosta, pakolaisten vastaanotosta Suomessa ja rasismista, on muita näkökulmia, jotka jäävät huomiotta.

1. Minkälainen keskustelusta olisi muodostunut, jos siihen olisi osallistunut myös vastikään Suomesta turvapaikkaa hakenut henkilö? Tai rasismia arjessaan kokeva suomalainen, esimerkiksi dokumentissa esiintyvä Suldaan?

2. Kun valkoiset suomalaiset keskustelevat rasismista keskenään, saattaa rasismia kokevien ihmisten näkökulma joskus unohtua. Kiehumispisteessä nähdään ja kuullaan mm. väitteitä sharia-laista, jotka eivät ole totta ja joiden esittämisen motiivina on rasismi.

3. Miltä tuntuisi katsoa dokumenttia, jos tuntuisi siltä, että nuo väitteet kohdistuvat itseen?

4. Miksi ajattelet dokumentaristi Elina Hirvosen halunneen tehdä Kiehumispiste-elokuvan?

5. Onko mielestäsi järkevää toistaa rasistisia lausuntoja rasisminvastaisessa elokuvassa? Perustele.

6. Entä mikä olisi paras tapa puuttua pelkoihin perustuviin väärinkäsityksiin?

7. Lukekaa toimittaja-kirjailija Koko Hubaran blogiteksti “Minä olen unelma” ja pohtikaa, millainen vastaus se on rasismiin.

8. Millainen tarina rasismista sisältyy Seksikkään Suklaan ja Doselan Niinku97-kappaleeseen?

Rasismi ajatellaan joskus humalaisten, tyhmien, köyhien, oppimattomien, vanhanaikaisten tai maalaisten ongelmaksi, ja unohdetaan että rasistisia näkemyksiä esittävät myös koulutetut, hyvinvoivat kaupunkilaiset. Tai sitten unohdetaan kokonaan tarkastella rasismia yhteiskunnallisena ongelmana, esimerkiksi järjestelmällisenä syrjintänä työmarkkinoilla, ja rasismin kritiikissä keskitytään pilkkaamaan “tyhmiä rasisteja”. (Ks. tarkemmin Minna Seikkulan blogiteksti Valkoisuuden luokkajako

9. Millaisille oletuksille perustuu se keskustelu, jota Oula ja Tapsa käyvät?

10. Kuunnelkaa Ruskeat tytöt -podcastin jakso Rasismi, mielenterveys ja koulu. Minkälaisen käsityksen se antaa rasismista?