keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
Kuva: Jarkko M. Virtanen, Mouka Filmi

Suomessa asuvat ihmiset ovat aina olleet moninainen joukko, eikä esimerkiksi kenenkään ulkonäöstä voi päätellä hänen kansalaisuuttaan. Suomessa eletty arki on muovautunut täällä eläneiden ja tänne muuttaneiden ihmisten vuorovaikutuksessa. Tämän selittää tarkemmin tutkija Miika Tervonen blogitekstissään.

Vääriin tulkintoihin johtava käsitys siitä, että muualta tulevat ihmiset tuovat tullessaan ongelmia joita “meillä” ei ollut aiemmin on vanha ja toistuu myös monissa kirjoissa ja elokuvissa. Dokumentissa tuodaan esiin turvapaikkaa Suomesta hakeneen ihmisen tekemä väkivaltarikos, samalla siinä käsitellään äärioikeistolaiseen järjestöön kuuluneen suomalaisen henkilön tekemää väkivaltarikosta.

1. Miten Suomeen muuttaneiden ihmisten tekemistä rikoksista mielestäsi uutisoidaan? Entä valkoisten Suomen kansalaisten tekemistä? Välittyykö uutisoinnista se, että suurin osa Suomessa tapahtuvista rikoksista on Suomen kansalaisten tekemiä? 

2. Lukekaa Suvi Keskisen blogiteksti “Sukupuolitettu rasismi ja raiskaukset”. Mitä Keskinen kertoo Suomesta Ruotsiin lähteneiden siirtolaisten maineesta?

3.  Mistä Kiehumispisteen asetelmassa sitten on kyse? Kuunnelkaa Matti Johannes Koivun kappale “Sama asia”. Mitä mieltä olette, onko kyse lopulta samasta asiasta?

4. Minkälaisesta tulevaisuudesta itse haaveilette?

5. Dokumentissa Rajat kiinni -leirissä kuunnellaan monelle tuttua Jean Sibeliuksen säveltämää Finlandia-hymniä. Tunnetteko Lloyd Stonen samaan sävellykseen tekemän sanoituksen? Mistä se kertoo? Minkälaiseen mielenosoitukseen se sopisi soitettavaksi?

Lloyd Stone: This is my song 

This is my song, O God of all the nations,

a song of peace for lands afar and mine;

this is my home, the country where my heart is;

here are my hopes, my dreams, my holy shrine:

but other hearts in other lands are beating

with hopes and dreams as true and high as mine.

 

My country’s skies are bluer than the ocean,

and sunlight beams on cloverleaf and pine;

but other lands have sunlight too, and clover,

and skies are everywhere as blue as mine:

O hear my song, thou God of all the nations,

a song of peace for their land and for mine.