keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU
Kikka! 2022. Kuva: Sami Kuokkanen, Elokuvayhtiö Komeetta.

1. Analysoi Kikan esittämän Käyrä nousemaan -sanoituksen (1994) allegorisuutta. Selvitä, kuka sanoituksen on kirjoittanut sekä millä albumilla se on julkaistu. Vastauksen sopiva pituus on 4500 merkkiä (ilman sanavälejä).

2. Analysoi ja tulkitse Erika Vikmanin esittämän Kateus-tunnuslaulun (2022) sanoitusta Kikan elämäntarinana. Selvitä, kuka sanoituksen on kirjoittanut. Vastauksen sopiva pituus on 4500 merkkiä (ilman sanavälejä).

3. Vertaile Erika Vikmanin musiikkivideon Kateus (2022) ja Anna Paavilaisen elokuvan Kikka! trailerin (2022) keinoja markkinoida elokuvaa. Vastauksen sopiva pituus on 4500 merkkiä (ilman sanavälejä).

4.
a. Erittele Laura Voutilaisen esittämän Addicted to You -sanoituksen (2001) ja elokuvan kohtausten välistä suhdetta. Selvitä, kuka sanoituksen on kirjoittanut sekä millä albumilla se on julkaistu. Vastauksen sopiva pituus on 2000 merkkiä (ilman sanavälejä).

b. Erittele Einin esittämän Yes sir alkaa polttaa -sanoituksen (1977) ja elokuvan kohtausten välistä suhdetta. Selvitä, kuka sanoituksen on kirjoittanut sekä millä albumilla se on julkaistu. Vastauksen sopiva pituus on 2500 merkkiä (ilman sanavälejä).

5. Analysoi ja tulkitse Anna Paavilaisen ohjaaman Kikka!-elokuvan (2022) kohtausten ja musiikkivalintojen suhdetta. Vastauksen sopiva pituus on 4500 merkkiä (ilman sanavälejä). Vastauksessa voi keskittyä esimerkiksi seuraavien levytysten ja kohtausten väliseen suhteeseen:

  • Sinitta Toy Boy (1987)
  • Eini Yes sir, alkaa polttaa (1977)
  • Laura Addicted to You (2001)
  • Maija Vilkkumaa Yhtäccii (2019)
  • Nylon Beat Kuumalle hiekalle (1997)
  • Siionin laulu 130 Kasteinen niityn ruoho (1933)
  • Bogart Co. All the Best Girls (1985)

6. Erittele Anna Paavilaisen ohjaaman elokuvan Kikka! (2022) draaman kaarta Kikan elämästä. Vastauksen sopiva pituus on 4500 merkkiä (ilman sanavälejä). Tutustu draaman kaaren vaiheisiin esimerkiksi lukion suomen kielen ja kirjallisuuden oppimateriaalin avulla. Lisätietoa draaman kaaren vaiheista saat myös Koulukinon sivulta.

7. Analysoi ja tulkitse Anna Paavilaisen ohjaaman Kikka!-elokuvan (2022) aukkoja. Lisätietoa käsitteestä saa Tieteen termipankista tai lukion suomen kielen ja kirjallisuuden oppimateriaalista. Vastauksen sopiva pituus on 4500 merkkiä (ilman sanavälejä).

8. Erittele ja tulkitse Anna Paavilaisen ohjaaman Kikka!-elokuvan (2022) kerronnan keinoja. Lisätietoa audiovisuaalisen kerronnan keinoista saa esimerkiksi lukion suomen kielen ja kirjallisuuden oppimateriaalista tai Arctic Filmsin verkkosivuilta. Vastauksen sopiva pituus on 4500 merkkiä (ilman sanavälejä).

9.
a. Analysoi ja tulkitse Anna Paavilaisen ohjaaman Kikka!-elokuvan (2022) kuvaa parisuhteesta. Perustele havainnoimalla tekstin eri tasoilta. Vastauksen sopiva pituus on 2000 merkkiä (ilman sanavälejä).

b. Analysoi ja tulkitse Anna Paavilaisen ohjaaman Kikka!-elokuvan (2022) esittämää kuvaa Kikan ja hänen manageri-ystävänsä Paulan ystävyydestä. Perustele havaintosi tekstin eri tasoilta. Vastauksen sopiva pituus on 2500 merkkiä (ilman sanavälejä).

10. Analysoi ja tulkitse valitsemaasi Kikan esittämää sanoitusta. Selvitä, kuka sanoituksen on kirjoittanut sekä millä albumilla ja milloin se on julkaistu. Apua runoanalyysin tekemiseen saa esimerkiksi lukion suomen kielen ja kirjallisuuden oppimateriaalista. Vastauksen sopiva pituus on 4500 merkkiä (ilman sanavälejä).

11. Erittele ja tulkitse kahden tai kolmen Kikan levyttämän, valitsemasi sanoituksen eufemismeja eli kiertoilmauksia. Selvitä, kuka sanoitukset on kirjoittanut sekä millä albumeilla ja milloin ne on julkaistu. Vastauksen sopiva pituus on 4500 merkkiä (ilman sanavälejä).

12. Erittele ja tulkitse Kikan esittämien sanoitusten Mä haluun viihdyttää (1989) ja Kierrätä, pyöritä mua (1992) arvomaailmaa. Mitä arvoja sanoitukset kannattavat, mitä kenties vastustavat? Selvitä, kuka sanoitukset on kirjoittanut sekä millä albumeilla ne on julkaistu. Voit perehtyä arvoihin esimerkiksi lukion suomen kielen ja kirjallisuuden tai filosofian oppimateriaalin avulla. Vaihtoehtoisesti voit tutustua myös Wikipedian artikkeliin arvoista. Vastauksen sopiva pituus on 4500 merkkiä (ilman sanavälejä).

13. Katso Yle Areenasta Sabatti-ohjelman (1990) jakso, jossa Kikka on vieraana. Erittele sitä eettisen dialogin näkökulmasta. Kertaa lukion suomen kielen ja kirjallisuuden oppimateriaalista, mitä tarkoitetaan eettisellä dialogilla. Vastauksen sopiva pituus on 4500 merkkiä (ilman sanavälejä).