Luova kirjoittaminen
1. Kirjoita tarina repliikistä.
Kirjoita valitsemasi tekstilajin mukainen teksti (novelli, runo, rukous, sanoitus, päiväkirjamerkintä tms.), jossa käytät Paavilaisen elokuvassa kuultavia repliikkejä. Voit valita esimerkiksi yhden seuraavista:
- “Miehiä tulee, miehiä menee – me ollaan ylpeitä!”
- “Sen takia täällä eletään, että uskalletaan rakastaa.”
- “Se on suurinta viisautta se, et uskaltaa nauraa ja iloita.”
- “Jos haluaa viihdyttää, pitää saada itsekin viihtyä.”
2. Tee pastissi.
Kirjoita valitsemasi tekstilajin mukainen teksti, jonka nimeät jonkin Kikan levyttämän laulun nimen mukaisesti. Tekstisi voi olla myös vastine Kikan levyttämälle tekstille. Voit kirjoittaa pastissin myös vaihtamalla näkökulmaa tai puhujaa. Voit myös valita jonkin Kikan albumeiden kansista ja tehdä siitä oman versiosi.
3. Kirjoita kollaasiteksti.
Yhdistele Kikan levyttämien tekstien sanoituksia niin, että syntyy uusi tarinallinen kokonaisuus. Voit kokeilla kirjoittaa myös Kikan urasta tai elämästä hyödyntämällä hänen levyttämiänsä sanoituksia. Tekstisi lajin voit päättää itse.
4. Kirjoita rakkaussatu.
- Valitse henkilöiksi joitakin seuraavista: apinamies, geisha, hento nainen, haitarinsoittaja, tangokuningas, gladiaattori, aito frendi, vastarakastunut, tee-se-itse-mies, astronautti, suomineito, Jussi, ennustaja tai valokuvaaja.
- Valitse paikaksi jokin seuraavista: huone 105, baaritiski, rakkauden talo, joenvarsi, metsä, salainen tie, viidakko, Pariisi, sukkula tai paratiisi.
- Valitse tapahtuma-ajankohdaksi jokin seuraavista: ilta, keskiyö, viimeinen yö tai tähdenlennon aika. Tapahtuma-ajankohta voi olla myös esimerkiksi tuulinen.
5. Kirjoita puheenvuoro.
Anna Paavilaisen elokuvassa Kikka! (2022) näytetään tositapahtumiin perustuva mutta fiktiivinen versio Kikan osallistumisesta Sabatti-keskusteluohjelmaan (1990). Ennen tehtävään vastaamista voit katsoa myös Yle Areenassa olevan jakson keskusteluohjelmasta, jossa Kikka on mukana.
Olet ohjelman yleisössä Tampereen kauppaoppilaitoksen opiskelijana ja käytät puheenvuoron.
- Mitä haluat sanoa? Mitkä ovat puheenvuorosi tavoite ja teesi?
- Kirjoita puheenvuoro, jossa on aloitus, käsittelyosa ja lopetus. Voit kerrata puheen tai puheen rakentamisen kaavaa esimerkiksi lukion suomen kielen ja kirjallisuuden oppimateriaalista.
6. Kirjoita kirje tai jätä ääniviesti.
Kikalla oli hyvin aktiivinen fanikerho, ja hänet muistetaan artistina, jolla oli aina aikaa faneilleen. Kirjoita Kikalle kirje tai jätä hänelle suunniteltu ja harjoiteltu ääniviesti elokuvan nähtyäsi. Mitä tahtoisit hänen tietävän, ajattelevan tai tuntevan? Huomioi kirjettä laatiessasi, että Kikka ei tiedä, kuka olet.
Jos kirjoitat kirjeen, perehdy siihen, miltä kirje näyttää ja miten sen sisältö asemoidaan esimerkiksi Wikipedian avulla. Jos päädyt tekemään ääniviestin, mieti äänenkäyttöäsi:
- Millaisen tunnetilan tahdot äänelläsi välittää?
- Mitä haluat painottaa?
- Missä tauko tehostaa sanomaasi?