keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Mielikuvamatka tulevaisuuteen

Tämän osuuden tarkoituksena on suunnata nuorten katseet tulevaan. Laajojen ja raskaidenkin teemojen jälkeen on hyvä heijastella ja purkaa elokuvan ja työskentelyn herättämiä ajatuksia ja tunteita.

Mielikuvamatka muokattu Nuorten Akatemian ja Taloudellisen tiedotustoimiston yhdessä toteuttamasta ”Unelmien työpaikka” -oppituntikokonaisuuden materiaalista. (Lähde: Nuorten Akatemia)

Mielikuvamatkan tavoitteena on herätellä nuoret haaveilemaan omasta tulevaisuudestaan. Ennen mielikuvamatkalle lähtemistä on hyvä kertoa, että mielikuvamatka puretaan lopuksi yhteisesti.

Ja sitten matkaan! Ohjaaja lukee rauhallisella äänellä ja sopivissa kohdissa tauottaen seuraavan tekstin. Tilasta voi himmentää valoja ja laittaa taustalle soimaan rentouttavaa musiikkia rauhoittumisen helpottamiseksi.

”Kuvittele itsesi 10 vuoden päähän.

Katsele ympärillesi.

Millaista elämäsi on?

Missä asut?

Keitä asuu kanssasi?

Mitä harrastat?

Onnittelut! Olet juuri saanut unelmiesi työpaikan.

Katsele ympärillesi.

Millaista työpaikassa on?

Miltä siellä näyttää?

Millaisia työtehtäviä teet?

Millaisia ovat työkaverisi?

Mitä he tekevät?

Nyt voit mielessäsi palata työpaikalta kotiisi.

Hyvästele asuinkumppanisi, tapaatte sitten myöhemmin.

Pidä mielessäsi kuva tulevaisuudestasi, mutta ala jälleen kuuntelemaan huonetta ympärilläsi.

Palaile tähän hetkeen ja tämän hetkiseen elämääsi, muistaen, mitä matkallasi koit.

Kun olet valmis voit avata silmäsi.”

Kun matkalaiset ovat palanneet tilaan, ohjaaja opastaa heidät nousemaan ylös ja kokoontumaan yhteen esimerkiksi luokan etuosaan. Tämän jälkeen jokainen ottaa sellaisen asennon ja aseman joka kuvastaa hänen kokemuksiaan ja näkemäänsä mielikuvitusmatkaltaan. Tavoitteena on muodostaa yhdessä elävä patsas joka kuvaa ryhmän tulevaisuutta. Kun jokainen on löytänyt paikkansa patsaassa, käydään vuoron perään läpi, miksi kukin on valinnut oman asemansa ja asentonsa. Tarvittaessa harjoituksen herättämistä tunteista voidaan keskustella enemmänkin.

Harjoituksen lopuksi ohjaaja toteaa, että monenlaisia hyvin erilaisia tulevaisuuksia oli haaveissa ja niin varmasti myös edessä. Vaikka joskus tuntuisikin siltä, että asiat eivät etene toivottuun malliin, voi päätyä matkalla monenlaisiin yllättävän hyviin tilanteisiin ja saavuttaa sellaista, mistä ei osannut edes haaveilla. Ohjaaja voi myös käydä läpi, missä voi käydä pohtimassa yhdessä toisen kanssa tulevaisuuteen liittyviä ajatuksia. Ainakin oman oppilaitoksen oppilaan tai opinto-ohjaajan palveluista on hyvä muistuttaa.