Änkytyksen syyt ja kuntoutus
Änkytyksen syitä ei vielä tarkoin tunneta. Aiemmin änkytyksen ajateltiin johtuvan ankarasta kasvatuksesta tai persoonallisuuden häiriöstä, mutta niiden ei enää ajatella selittävän änkytyksen syntyä. Nykyisin änkytyksen ajatellaan olevan monen tekijän summa ja änkytys on seurausta änkytykselle altistavista, käynnistävistä ja ylläpitävistä tekijöistä.
1. Etsi Duodecim-lehdestä (hakusanaksi änkytyksen hoito) ja Suomen änkytysyhdistys ry:n kotisivuilta tarkempaa tietoa:
- Änkytyksen syistä
- Änkytyksen yleisyydestä
Änkytys voi muodostaa noidankehän, jossa änkyttävä henkilö voi alkaa välttämään änkyttämistä ja jopa puhumista. Änkytykseen voi liittyä sosiaalisten tilanteiden pelkoa, nolostumista sekä itsetunnon ongelmia ja minäkuvan muuttumista. Pahimmillaan änkytys voi syrjäyttää ihmisen sosiaalisesta kanssakäymisestä.
2. Lue mielipidekirjoitus Eikö änkytys saisi rauhassa olla osa minua? Helsingin Sanomista sekä Akuutti –ohjelman juttu Marja Launiksesta.
- Millaisia tuntemuksia änkyttäminen herättää mielipidekirjoituksen kirjoittajassa, Marjassa ja elokuvan kuninkaassa?
- Millaisia eri lähestymis- ja suhtautumistapoja änkytykseen HS:n mielipidekirjoituksesta, Akuutti-ohjelman jutusta ja Kuninkaan puhe -elokuvasta löytyy? Miten änkytykseen sinun mielestäsi tulisi suhtautua?
Lisää näkökulmia änkytykseen löytyy Suomen änkytysyhdistys ry:n blogista.
Kuntoutus
Änkytykseen on olemassa erilaisia kuntoutusmenetelmiä, joista löytyy lisätietoa Suomen änkytysyhdistys ry:n kotisivuilta. Yleensä änkytys ei katoa kokonaan kuntoutuksellakaan, mutta änkytyksen oireita voidaan lieventää ja siten helpottaa puhumista. Änkytyksen hoidossa puheterapia on keskeisessä osassa. Puheterapiassa on tavoitteena lisätä puheen sujuvuutta ja lievittää puhujan negatiivisia tunteita puhetilanteita ja änkytystä kohtaan. Änkyttävän henkilön lisäksi kuntoutukseen osallistuu yleensä hänen lähiympäristönsä. Ympäristön osuus kuntoutuksen tulosten saavuttamisessa on tärkeä.
Tutustu esimerkiksi Suomen änkytysyhdistys ry:n sivuilla keinoihin, joita käytetään änkytyksen hoidossa:
Änkytys lapsuudessa
Änkytys aikuisuudessa
Änkytys nuoruudessa
- Millaisia keinoja elokuvassa käytetään änkytyksen hoitoon?
- Millä tavoin muut ihmiset voivat tukea änkyttäjää?