keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Kirjafilmatisointi ja elokuvan käsittelyä

Ruotsalaiset serkukset Anders Jacobsson (s. 1963) ja Sören Olsson (s. 1964) ovat julkaisseet yhteensä kymmeniä kirjoja, joista yli 30 on käännetty suomeksi. Serkukset sanovat, että heidän yhteistyönsä on luovaa kilpailua ja ennen kaikkea hauskaa. He ovat monipuolisia kirjailijoita, toimittajia ja muusikoita, jotka ovat kirjojen lisäksi tehneet myös useita levyjä, radio- ja televisio-ohjelmia sekä elokuvakäsikirjoituksia.

Anders Jacobssonin ja Sören Olssonin humoristiset kirjat ovat menestyneet ilmiömäisesti. Ruotsissa ja Suomessa niitä on myyty yli kolme miljoonaa kappaletta. Jacobsson ja Olsson kirjoittavat Lasse-kirjasarjan lisäksi Bert-kirjasarjaa sekä Håkan Bråkan -kirjasarjaa.

Lasse-kirjasarjassa on julkaistu 49 teosta, joista ainakin kaksikymmentä on suomennettu. Lasse-kirjoja kustantaa Suomessa Kustannusosakeyhtiö Otava. Sarjan on suomentanut ensimmäistä kirjaa lukuun ottamatta Tuula Kallioniemi. Kirjat on suunnattu 7–12-vuotiaille. Lasse-sarjaan kuuluu kirjojen lisäksi keittokirjoja, sarjakuvia, musiikkia, CD-peli, TV-sarja, joulukalenteri ja koko perheelle suunnattu musikaali.

Lasse-kirjasarjan pohjalta on myös tehty viisi, myös Suomessa nähtyä kirjafilmatisointia.

Lasse Kreikassa (Sune i Grekland) 2012

Lasse autolomalla (Sune på bilsemester) 2013

Lasse hiihtolomalla (Sune i fjällen) 2014

Lasse vs Lasse (Sune vs Sune) 2018

Lasse Best Man (Sune Best Man) 2019
 

Kirjojen ja elokuvien yhtäläisyydet ja erot

Lukekaa yhdessä luokkakirjana yksi tai useampi Lasse-kirjasarjan kirja. Katsokaa myös yksi tai useampi Lasse-elokuva. Pohtikaa yhdessä, miten Lasse-kirjat ja -elokuvat eroavat toisistaan. Entä mitä yhteistä niillä on?

Voitte käyttää seuraavia kysymyksiä apuna yhtäläisyyksien ja eroavaisuuksien löytämiseen:

• Miten elokuvien ja kirjojen tarinat alkavat?

• Miten kirjojen ja elokuvien tarinat päättyvät?

• Onko kaikissa kirjoissa ja elokuvissa jonkin ongelma, joka ratkeaa?

• Minkälainen Lasse on kirjoissa ja elokuvissa?

• Mitä sivuhenkilöitä kirjoissa ja elokuvissa on?

• Mihin tapahtumat sijoittuvat? Minkälaiseksi tapahtumapaikat on kuvattu kirjoissa entä elokuvissa?
 

Kirja vs. elokuva

Järjestäkää luokassa väittely siten, että jaatte luokan kahteen osaan. Toinen puoli keksii mahdollisimman paljon erilaisia perusteluja sille, miksi ensin kannattaisi lukea kirja ja sitten vasta katsoa elokuva. Toinen puoli keksii mahdollisimman paljon erilaisia perusteluja sille, miksi ensin kannattaisi katsoa elokuva ja sitten vasta lukea kirja.

• Mitä hyviä puolia on kirjan lukemisessa, entä elokuvan katsomisessa? Perustele.

• Kumpi kannattaisi tehdä ensin: lukea kirja vai katsoa elokuva? Perustele.


Juoni tiivistettynä

Piirtäkää kuusiruutuinen sarjakuvapohja 4A-paperille. kirjoittakaa joka ruudun yläpuolelle yksi sana tai lause, joka kuvaa, mitä ruudussa tapahtuu. Piirtäkää kuuteen ruutuun, mitä elokuvassa Lasse – Best Man tapahtui.
 

Seuraava elokuvakäsikirjoitus

Elokuvan lopussa Lasse ja Sophia viettivät aikaa leirinuotiolla, jonne salainen luokkaretki lopulta oli päättynyt. Samaan aikaan aivan vieressä vietetään Sunen isoisän häitä onnistuneesti. Kirjoita lyhyt elokuvakäsikirjoitus, siitä mitä  Lassen elämässä seuraavaksi tapahtuu. Ota elokuvan käsikirjoitukseesi mukaan henkilöhahmoiksi Lassen perhe, isoisä ja hänen uusi morsiamensa Inger sekä Lassen paras ystävä Sophia.

Ennen elokuvan käsikirjoituksen suunnittelua voit ottaa selvää, mitä muissa Lasse-kirjasarjan kirjoissa ja/tai elokuvissa on tapahtunut. Käytä suunnittelun apuna aikaisemmin käytettyä kuuden ruudun sarjakuvapohjaa. Rakenna uuden elokuvan käsikirjoitus sen avulla.