keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Gott beteende och sociala färdigheter

Gott beteende
Sune och andra Sune betedde sig inte endast otrevligt mot varandra och andra, utan i filmen sågs även mycket gott beteende och bra handlingar. Kom på exempel för varandra där Sune och de andra karaktärerna i filmen betedde sig väl gentemot andra.

Inre tankar
Sune hade flyttat till en ny ort och kände ingen i skolan. Sune kände sig utomstående och gjorde allt för att passa in i den nya skolan. I denna övning ställer sig en av eleverna fram i klassen för att vara Sune. De andra eleverna får i tur och ordning gå bredvid ”Sune” och säga högt vilka tankar Sune har. Vad tänker Sune? Hur känns det för Sune?

Om jag var Sune
I nästa övning är eleverna i ring och säger i tur och ordning saker som de skulle ha gjort, sagt eller tänkt olika om de hade varit Sune. Till exempel ”Om jag var Sune, så skulle jag inte ha sprungit ut ur musikklassen”. Övningen kan även byggas på så, att meningen fortsätts med ett förslag: ”utan jag skulle istället ha stannat kvar i klassen och berättat för Sophia efter lektionen”.

Djävulen och ängeln
Sune diskuterade ibland under filmen med sitt eget samvete. Börja med att lista upp situationer i filmen, där Sune ställdes inför svårigheter att välja eller en motstridig situation. Välj sedan bland eleverna Sune och på hans ena sida en ”djävul” och på andra sidan en ”ängel”. Båda ger förslag till lösningar som passar in i situationen, men den andras förslag är inte särskilt konstruktiva, utan istället sårar andra eller Sune själv.

Ett brev till Sophia
Med ledning av läraren skriver klassen ett gemensamt brev till Sophia. Varje elev får på sin tur säga en mening som skrivs ner i brevet. Varje mening borde passa in och kunna kopplas till den föregående meningen. I uppgiften övas också hur man inleder och avslutar ett brev. På rätt plats skrivs ner datum, mottagare, inledande hälsning och avslutande hälsning. 

Fundera vad ni skulle vela säga till Sophia. Ni är i en ställning där ni vet hur det känns för Sune och nya Sune, och ni vet vad båda Sune tycker om sig själva och andra.