keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Hyvät käytöstavat ja sosiaaliset taidot

Hyvät käytöstavat
Lasse ja toinen Lasse eivät toimineet ainoastaan ikävästi toisiaan ja muita kohtaan, vaan elokuvassa nähtiin myös paljon hyvää käytöstä ja hyviä toimintatapoja. Kertokaa toisillenne esimerkkejä siitä, kuinka Lasse ja elokuvan muut henkilöt noudattivat hyviä käytöstapoja toisiaan kohtaan.

Päänsisäiset ajatukset
Lasse oli muuttanut uudelle paikkakunnalla eikä tuntenut koulusta ketään. Sune tunsi itsensä ulko-puoliseksi ja yritti kaikkensa, jotta voisi sopeutua uuteen kouluun. Tässä harjoituksessa yksi oppilaista asettuu luokan eteen Lasseksi. Muut oppilaat pääsevät vuorollaan ”Lassen” viereen kertomaan ääneen Lassen päänsisäisiä ajatuksia. Mitä Lasse ajattelee? Miltä Lassesta tuntuu?

Jos olisin Lasse
Seuraavassa harjoituksessa oppilaat ovat ringissä ja sanovat vuoronperään asioita, joita olisivat tehneet, sanoneet tai ajatelleet toisin, jos olisivat olleet Lasse, elokuvan päähenkilö. Esimerkiksi ”Jos olisin Lassee, en olisi juossut ulos musiikkiluokasta.” Tehtävää voidaan jatkaa myös siten, että lausetta jatketaan ehdotuksella: ”vaan olisin jäänyt luokkaan ja kertonut tunnin jälkeen Sophialle.”

Piru ja enkeli
Lasse keskusteli välillä elokuvan aikana oman omatuntonsa kanssa. Listatkaa aluksi elokuvasta tilanteita, joissa Lasse oli valinnanvaikeuden tai ristiriitaisen tilanteen edessä. Valitkaa sitten oppilaiden joukosta Lasse ja hänen toiselle puolelleen ”piru” ja toiselle puolelle ”enkeli”. Molemmat antavat tilanteeseen sopivia ratkaisuehdotuksia, mutta toisen ehdotukset vaan eivät ole kovin rakentavia vaan satuttavat muita tai Lassea itseään.

Kirje Sophialle
Kirjoitetaan opettajan johdolla luokan yksi yhteinen kirje Sophialle. Jokainen oppilas saa sanoa vuorollaan yhden lauseen, joka kirjeeseen kirjoitetaan. Jokaisen lauseen tulisi sopia ja liittyä edelliseen lauseeseen. Tehtävässä harjoitellaan myös sitä, miten kirje alkaa ja miten kirje päätetään. Kirjataan oikealle kohdalle päivämäärä, vastaanottaja, alkutervehdys ja loppuun lopputervehdys.

Pohtikaa, mitä haluaisitte sanoa Sophialle? Olette sellaisessa asemassa, että tiedätte, miltä Lassesta ja uudesta Lassesta tuntuu ja tiedätte, mitä molemmat Lasset ovat mieltä toisistaan ja itsestään.