keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Lauluja utopiasta

Agit-Propin kokoonpanoksi vakiintui jo 1970-luvun alkupuolella nelikko Martti Launis (vas.), Monna Kamu, Sinikka Sokka ja Pekka Aarnio. Levyn kantta varten otettu pr-kuva.

Oppimateriaalin teemoja: Kommunistinen liike Suomessa, taistolaisuus, poliittinen laululiike, Chile

Synopsis:
Lauluja utopiasta oli Peter von Baghin pitkäaikainen haave. Hän halusi tehdä dokumenttielokuvan suomalaisen poliittisen laululiikkeen kirkkaimmasta tähdestä, Agit-Propin kvartetista. Von Bagh ehti aloittaa projektin haastattelemalla kvartetin jäsenet kesällä 2014. Jouko Aaltonen ohjasi elokuvan valmiiksi vuonna 2017.

Lauluja utopiasta on musiikkidokumentti neljästä äänestä, jotka soivat yhteen ainutlaatuisella tavalla. Kvartetista tuli nopeasti poliittisen laulun johtava ryhmä Suomessa, jonka suosio oli ällistyttävää myös maailmalla. Se täytti konserttisaleja ja välillä stadioneitakin niin Ruotsissa, Saksassa, Etelä-Amerikassa, Kuubassa kuin Euroopan sosialistisissa maissakin. Kun yhtyeen levy julkaistiin Länsi-Saksassa, kutsuttiin yhtyettä ”sosialistiseksi Abbaksi”. Poliittista 1970-lukua seurasi 1980- ja 1990-lukujen hiljaiselo. Moni halusi unohtaa niin politiikan kuin yhtyeenkin. Kuin kiusalla Agit-Prop ei kuitenkaan koskaan lopettanut toimintaansa. Vuosituhannen vaihteessa aika oli taas muuttunut ja kvartetti palasi parrasvaloihin. Lauluille Utopiasta oli ja on taas tilausta.

Elokuvassa kvartetin jäsenet kertovat itse oman tarinansa. Lisäksi mukana on yhtyeen sovittajan ja säestäjän, ”kvartetin viidennen jäsenen” Eero Ojasen ja toisen keskeisen säveltäjän Kaj Chydeniuksen haastattelut. Kokonaisuutta täydentää runsas ja ennen näkemätön arkistomateriaali, jota on kaivettu muun muassa DDR:n arkistoista. Sekä Peter von Bagh että Jouko Aaltonen ovat taltioineet yhtyeen esiintymisiä eri vuosikymmeninä.
(Lähde: Illume Oy)

Elokuvan traileri

Elokuvan ohjaaja Jouko Aaltonen on kirjoittanut aiheesta myös kirjan Agit-prop — Lauluja utopiasta (SKS, 2020).

Oppimateriaalin on laatinut Valentina Mäntylä.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin!

Materiaali on julkaistu vuonna 2018. Linkit on tarkistettu 20.8.2018.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Lauluja utopiasta

Tilattavissa elokuvateatteriin
Koulukino Suoratoistossa

Dokumenttielokuva suomalaisen poliittisen laululiikkeen kirkkaimmasta tähdestä, Agit-Propin kvartetista.

Alkuperäinen nimi:
Lauluja utopiasta
Julkaisuvuosi:
2017
Pituus:
59 min.
Levittäjä:
Pirkanmaan elokuvakeskus ry - Juha Elomäki 050 412 4137 / juha.elomaki@elokuvakeskus.fi
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Peter von Bagh ja Jouko Aaltonen
Käsikirjoitus: