keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
Agit-Prop esiintymässä Vanhalla Ylioppilastalolla 1971 alkuperäisessä kokoonpanossaan (Pekka Aarnio, Martti Launis, Sinikka Sokka ja Kiti Neuovonen). Kuva: Matti Koivuniemi

1. Etsi ja kuuntele Simo Salmisen Rotestilaulu vuodelta 1966. Tarinan mukaan Salminen ja Spede katsoivat protestilauluohjelmaa tv:stä, ärsyyntyivät kuulemaansa ja kirjoittivat Rotestilaulun. Millaisena Rotestilaulun kertoja näyttäytyy? Entä mihin Rotestilaulun parodia kohdistuu?

2. a) Dokumentissa harmitellaan kantaaottavan lyriikan häviämistä nykymaailmassa. Mutta mitä tarkoittaa ”kantaaottava”? Mieti esimerkki tai esimerkkejä kantaaottavasta musiikkista dokumentissa käsitellyn laululiikkeen ulkopuolelta.

b) Kirjoita essee, jossa vertailet yhden Agit Propin laulun sanoja toiseen, eri ajalta tai eri perinteestä olevaan, tavalla tai toisella kantaa ottavaan lauluun. Millainen maailmankuva lauluissa on? Mitä ongelmia niissä nähdään, ja esitetäänkö näihin ongelmiin ratkaisuja? (Mahdollisia vertailukohteita: Steen1: Ilmestyskirja tai Julma Henri: 020107 (Riivaajat) feat. RehDogg & Laineen Kasperi)

Voit lukea runouden ja lyriikan suhteesta analyysiä myös kirjoituksesta Eläköön runous! Lyriikan uusi tuleminen rap -musiikin vanavedessä.

3. a) Miten Tuli ja savu –runouslehden artikkelissa Vanha riimi vastaan uusi esitetään laitettavaksi esimerkkeinä käytetyt Asan ja V.A.Koskenniemen runot paremmuusjärjestykseen?

b) Etsi tietoa sanasta ”paradigma”. Kerro sitten, millainen runouden paradigma artikkelissa esitetään, ja millaista uutta paradigmaa käyttäjä maalailee?