keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
Agit-Prop esiintymässä Vanhalla Ylioppilastalolla 1971 alkuperäisessä kokoonpanossaan (Pekka Aarnio, Martti Launis, Sinikka Sokka ja Kiti Neuovonen). Kuva: Matti Koivuniemi.

1. Katso YLE:n Elävän arkiston video sotilasvallankaappauksesta Chilessä.
a) Miten vallankaappauksen tehneet kuvailevat videon alussa Allenden tilannetta? Kuvittele olevasi Allende. Kirjoita tilanteesta ennen Allenden kuolemaa joko lyhyt päiväkirjamerkintä tai ystäville tai perheelle suunnattu viesti, jossa selostat mitä on tapahtunut.
b) Kuvaile uutislähetyksen sisältöä, ja tapaa esittää se. Eroaako tämä nykypäivän tavasta esittää konflikteja ja ihmisoikeusrikkomuksia?
c) Videolla runoilija Nerudan hautajaisista näkyy, miten ihmiset laulavat Kansainvälistä. Mitä kuvittelet sen merkinneen ihmisille tuossa paikassa ja tuolla hetkellä? Tämän jälkeen voit etsiä tietoa laulusta ja sen historiasta.

2. Lue ensin laulun El pueblo unido ja sitten Allendelle sanat. Miten laulujen tunnelma eroaa toisistaan?

3. Eräs 1970-luvun opiskelija-aktiivi kuvasi tapahtumia näin: ”Pari päivää vallankaappauksen jälkeen oli KOM-teatterissa konsertti jossa esiintyi Agit Prop ja he esittivät Pentti Saaritsan kaappauksen jälkeisissä tunnelmissa kirjoittaman Allendelle-kappaleen. Tunnelma oli käsittämätön, monet itkivät. Ehkä eniten itki Agit Propin miessolisti, joka ei kyyneliltään pystynyt laulamaan. Sillä hetkellä päätin liittyä SKP:hen.” (Lähde)
Miten Suomen kommunistinen puolue liittyi tähän? Miksi kertoja liittyi puolueeseen tapauksesta liikututtuaan?